ГоловнаЕкономікаДержава

Насіров не помітив проблем на митниці

Голова Фіскальної служби проігнорував скарги бізнесу.

Насіров не помітив проблем на митниці
Фото: politica-ua.com

Голова Фіскальної служби Роман Насіров заперечує, що через постанову уряду №724 в Україні зупинився процес оформлення імпортних товарів на митниці.

"Проблеми немає. Щодня в нас розмитнюється саме стільки товарів, як завжди. Це десь на мільярд гривень платежів... Черг немає", - заявив він у четвер, пише РБК-Україна.

29 вересня голова Одеської області Михайло Саакашвілі заявив, що нововведення Кабміну в регулюванні розмитнення паралізувало оформлення товарів на всіх митницях. "Проігнорувавши надії імпортерів на справедливі ціни розмитнення, прем'єр-міністр підписав постанову №724, згідно з якою всі товари тепер почали розмитнювати не за фактичною (згідно з митним кодексом), а за заздалегідь визначеною ДФС ціною. Сьогодні оформлення на всіх митницях паралізовано", - заявив він.

Наступного дня офіційний імпортер автомобілів Mercedes-Benz компанія "Автокапітал" заявив, що ця постанова зачепила навіть її. "Це таки сталося. Так, митне оформлення вантажів дійсно заблоковано. Отже, ми, Генеральне представництво концерну Daimler AG в Україні, маємо прозорі прямі контракти. І нам дійсно запропонували збільшити митну вартість ввезених товарів. Нам!!! Офіційному представництву! З білими заробітними платами, з прозорими інвойсами, з прямими контрактами", - написав у фейсбуці гендиректор компанії Ярослав Пригара.

30 вересня Американська торговельна палата в Україні звернулася до Кабміну і Мінфіну України з проханням призупинити дію постанови №724, яка вводить поняття "орієнтовні показники митної вартості товарів за час митного оформлення" під час імпорту в Україну.

Того самого дня Федерація роботодавців України звернулася до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка з вимогою терміново скасувати постанову №724. "З 29 вересня ми почали отримувати від імпортерів інформацію про те, що митники оформляють розмитнення не за реальною вартістю контракту, а згідно з цифрами, які видає комп'ютер. Для однієї фури це автоматично означає збільшення вартості товару на 50-100 тис. гривень", - йдеться в повідомленні ФРУ. У зв'язку з розгубленістю і самих митних органів з 29 вересня зупинилося практично все митне оформлення імпорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram