ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна втратила три позиції в рейтингу Всесвітнього економічного форуму

Макроекономічне середовище і державні інститути тягнуть країну вниз

Україна посіла 79-те місце у щорічному рейтингу глобальної конкурентоспроможності за версією Всесвітнього економічного форуму. Порівняно з минулим роком Україна втратила три позиції, повідомляє сайт ВЕФ.

Найближчі сусіди України - Гватемала і Таджикистан.

Перше місце в рейтингу всьоме поспіль посіла Швейцарія. На другій сходинці розмістився Сингапур, третє місце дісталося США.

Рейтинг ВЕФ складають на підставі 12 показників конкурентоспроможності. Головними конкурентними перевагами України є висока освіченість населення (34-те місце зі 140), а також доволі великий розмір внутрішнього ринку (45-те місце зі 140). Негативно впливають на конкурентоспроможність України макроекономічне середовище (134-те місце), державні інститути (130-те місце) і слабо розвинений фінансовий ринок (121-ше місце).

Укладачі рейтингу вказують, що найбільші проблеми для бізнесу в Україні створюють корупція, відсутність доступу до фінансування, інфляція і нестабільна влада. Для порівняння, в США, які треті в рейтингу, підприємці найбільше скаржаться на високі податки, бюрократизм і складність податкового регулювання.

У рейтингу 2014 року Україна перебувала на 76-му місці між Словаччиною та Хорватією, у 2013 році зайняла 84-те місце між Тунісом та Уругваєм, у 2012 році - 73-тє місце між Чорногорією і Уругваєм, у 2011 році - 82-ге місце між Тринідадом і Тобаго та Намібією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram