ГоловнаЕкономікаДержава

Україна проаналізує повернення з Росії відпрацьованого ядерного палива (оновлено)

Послуги зберігання ВЯП обходяться у 200 млн доларів на рік.

Україна проаналізує повернення з Росії відпрацьованого ядерного палива (оновлено)
Хранилище ОЯТ в России
Фото: atomic-energy.ru

Міненерго збирається проаналізувати повернення в Україну відпрацьованого ядерного палива двох енергоблоків Рівненської АЕС, яке зараз зберігають у Росії.

Відповідно до наказу Міненерговугілля №216 від 23 вересня 2015 року, мають створити робочу групу, яка підготує рекомендації ДП «НАЕК «Енергоатом» для підписання контракту про повернення в Україну продуктів переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-440 Рівненської атомної електростанції.

Окрім того, робоча група має розробити рекомендації «Енергоатому» для підписання контракту з ВО «Маяк» (Росія) про повернення в Україну осклованих високоактивних радіоактивних відходів від переробки відпрацьованого ядерного палива реакторів ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Також робочій групі доручено відпрацювати позицію України на переговорах про визначення власника цінних продуктів переробки.

На прес-конференції в понеділок міністр енергетики Володимир Демчишин пояснив, що кілька договорів про зберігання ВЯП в Росії закінчуються "в районі 2018 року", і робочу групу створено, щоб вирішити, що робити з відпрацьованим паливом далі.

"За першими договорами, підписаними у 1993 році, цей термін (початку повернення радіоактивних відходів, - ред.) настає в районі 2018 року, тобто договір підписували на 25 років", - цитує слова Демчишина "Інтерфакс-Україна".

За його словами, створення відповідної робочої групи необхідно для початку аналізу варіантів повернення таких відходів і його доцільності.

"Ми почали цю роботу, не для того, щоб взяти собі щось, а для того щоб домовитися про умови", - уточнив міністр.

За його словами, одним із розглянутих варіантів є зберігання на території РФ таких відходів, але в цьому разі Україна не зможе вимагати повернення цінних елементів, які в перспективі можуть використовуватися для виробництва ядерного палива та подальшого використання на атомних електростанціях.

"Тому ми створили робочу групу і спробуємо з'ясувати, наскільки це доцільно. Ми зараз пробуємо зрозуміти, що нам віддадуть, як ми можемо використовувати і скільки нам коштуватиме зберігання до того моменту, коли ми зможемо використовувати. Час наразі є", - додав Демчишин.

Нагадаємо, зараз відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС (окрім Запорізької АЕС, яка має власне пристанційне сховище ВЯП) відправляють для тимчасового зберігання в Росію.

Вартість послуг російських спеціальних підприємств зі зберігання й обробки відпрацьованого ядерного палива постійно зростає. За період з 2001-го по 2011 рік вона зросла майже в 3,4 разу. За оцінками експертів, Україна щорічно платить РФ близько 200 мільйонів доларів за послуги зберігання відпрацьованого ядерного палива українських АЕС.

26 серпня 2014 року в зоні відчуження Чорнобильської АЕС почалося будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), що надходить з українських атомних електростанцій.

Проектувала і будує сховище НАЕК «Енергоатом», а постачає спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування корпорація Holtec International.

У перспективі ВЯП повинні повторно використовувати в ядерних реакторах нового типу, появу яких очікують через кілька десятків років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram