ГоловнаЕкономікаДержава

Росія назвала точну ціну на газ для України на 4 квартал

Знижка може становити 24,64 долара

Росія назвала точну ціну на газ для України на 4 квартал
Фото: EPA/UPG

Ціна російського газу для України на четвертий квартал після знижки становитиме 227,36 долара за 1 тис. кубометрів.

Про це повідомляє "РИА Новости".

Про підписання документа прес-служба уряду РФ повідомила в четвер пізно ввечері, а сьогодні постанову було опубліковано на офіційному сайті Кремля.

"Підписаною постановою встановлюється на тимчасовій основі на період від 1 жовтня 2015 року до 31 грудня 2015 року порядок розрахунку ставки вивізного мита при постачанні природного газу на територію України. Ціну постачання газу встановлено на рівні цін на газ для країн Європейського союзу, суміжних з Україною", - йдеться в документі.

Озвучена раніше "Газпромом" контрактна ціна російського газу для України на четвертий квартал становить 252 долари за 1 тис. кубометрів. Таким чином, знижка може становити 24,64 долара.

Нагадаємо, Україна вимагала від Росії знизити ціну на газ на 32 долари.

Розрахункова ціна на російський газ на четвертий квартал буде дорівнювати $252 за тисячу кубометрів.

Росія надає Україні знижку на газ (на її думку - з доброї волі, на думку України - згідно з Харківськими угодами) у вигляді особливого експортного мита, яке віднімається від розрахункової ціни. Раніше експортне мито розраховувалося за такою формулою: за ціни 333,3 долара США і вище за 1 тис. куб. м газу знижка становила 100 доларів США, за ціни нижче від 333,3 долара США знижка становила 30% від такої ціни. Таким чином, при розрахунковій ціні 252 долари Україна мала б купувати російський газ по 176 доларів, а не по 227 доларів.

З липня Україна не закуповує російський газ через суперечки навколо розмірів знижки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram