ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ знизив облікову ставку з 27% до 22%

Регулятор очікує збереження низьких показників інфляції.

НБУ знизив облікову ставку з 27% до 22%
Фото: Макс Левин

Правління Національного банку України вирішило знизити з 25 вересня 2015 року облікову ставку з 27% до 22% річних.

Це рішення закріплено в постанові №627 "Про регулювання грошово-кредитного ринку" від 24 вересня, повідомляють на сайті НБУ

"Національний банк України продовжує пом'якшення грошово-кредитної політики, розпочате минулого місяця. Поступовий відхід від політики "дорогих грошей" стає можливим завдяки стійкому зниженню ризиків для цінової стабільності в Україні", - сказано в повідомленні.

Наголошують, що в липні-серпні в Україні зафіксували дефляцію, а базова інфляція була близькою до нуля.

НБУ прогнозує переважання факторів, що сприяють уповільненню інфляції. Серед таких факторів регулятор називає збалансованість грошово-кредитного ринку, низькі ціни на сировинні товари на світових ринках, подальше зниження девальваційних та інфляційних очікувань. Останньому сприятимуть завершення операції реструктуризації суверенного боргу України, продовження ефективної співпраці з Міжнародним валютним фондом і підтримка з боку інших міжнародних партнерів.

При цьому, на думку Нацбанку, заплановане підвищення адміністративних цін і тарифів, а також дострокове збільшення заробітної плати і соціальних виплат не матиме значного впливу на інфляцію.

З урахуванням цього, за оцінками Національного банку України, цінова динаміка буде сповільнюватися і надалі. Як наслідок, на кінець 2016-го приріст індексу споживчих цін сповільниться до 12%.

У середньостроковій перспективі НБУ розраховує на рівень інфляції 5%.

Пом'якшення облікової ставки покликане підтримати поступове відновлення економічної активності, ознаки якого спостерігають у III кварталі і, за прогнозами НБУ, триватимуть у IV кварталі 2015 року. За підсумками 2016 року регулятор прогнозує зростання реального ВВП на 2,4%.

Нагадаємо, 3 березня цього року НБУ підвищив облікову ставку з 19,5 до 30%, щоб підтримати курс гривні.

Із 28 серпня Нацбанк знизив облікову ставку з 30 до 27%.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк установлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед процентних ставок Національного банку України і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram