ГоловнаЕкономікаБізнес

Корупція у купівлі житла для військових гальмує вирішення квартирного питання, - експерти

У Львівській області МО купило квартири за ціною 10,5 тис. грн за "квадрат"

Корупція у купівлі житла для військових гальмує вирішення квартирного питання, - експерти
Фото: www.zotouakinita.gr

Корупція у купівлі житла для військових та зловживання з боку чиновників Міністерства оборони України під час проведення тендерів гальмує вирішення квартирного питання в Україні.

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив голова громадської організації "Доступне житло - Київ", генеральний директор інвестиційно-будівельної компанії "Будкапіталз" Євген Пінчук.

За його словами, чиновники Департаменту капітального будівництва Міністерства оборони України використовують схеми з "протягування переможців" тендерів, які продають житло у жахливому стані за об'єктивно завищеними цінами, чим суттєво скорочують кількість придбаного житла.

Як приклад Пінчук наводить ситуацію з липневим тендером на закупівлю житла для військовослужбовців, коли Міноборони закупило квартири у "реконструйованому гуртожитку" у Роздолі Львівської області за ціною 10 450 грн/кв. м, тоді як за 14 кілометрів під Києвом можна купити готові квартири навіть за 6,5 тис. грн/кв. м. "Департамент капітального будівництва закупив житло для військових у 63-річному будинку, за півсотні км від міста, де відстань до найближчого гарнізону становить близько 54 км", - зазначив Пінчук, демонструючи відеокадри з придбаного житла.

За його словами, на підставі цих відеоматеріалів Військова служба правопорядку провела розслідування і винесла вердикт про наявність ознак корупції у діях керівництва департаменту капітального будівництва Міноборони.

Присутній на прес-конференції інформкоординатор офіцерської громадської ініціативи "Чисті погони" Ігор Рудич розповів, що в зал, де проводився тендер із закупівлі житла для військових на загальну суму майже 1 млрд грн, не допустили жодного журналіста. "Директор департаменту пані Шраменко доклала всіх зусиль, щоб не пустити на тендер жодного журналіста", - зазначив Рудич.

На думку активіста, саме тому керівництво Міноборони має тепер переконати суспільство, що тендерні кошти на закупівлю житла для військових зараз розподіляються абсолютно прозоро, і подальша доля бюджетних коштів - законна і чесна. Рудич звернувся до генерального прокурора України, президента України та міністра оборони України з проханням провести розслідування дій посадових осіб Міноборони, відповідальних за проведення тендерних закупівель житла.

У 2015 році для українських військових планується придбати на первинному і вторинному ринках понад 4300 квартир, загалом на житло передбачено понад 1 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram