ГоловнаЕкономікаБізнес

Яценюк оцінив ОПЗ в мільярд доларів

Головний приватизаційний актив з літа подорожчав удвічі

Яценюк оцінив ОПЗ в мільярд доларів
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк оцінив Одеський припортовий завод у мільярд доларів. Про це він заявив на засіданні ради фінансової стабільності.

"Для додаткових джерел доходів потрібно нарешті запустити приватизацію. Парламент протягом року блокує приватизацію. Я сподіваюся, що знайдеться політична воля, щоб провести публічну і прозору приватизацію і, нарешті, знищити ще один анклав корупції - у державних компаніях. Тому ми вирішили залишити стратегічні підприємства у державній власності, все інше - має бути продано", - заявив прем'єр.

При цьому він підкреслив, що покупцями цих компаній не повинні бути олігархи, як це відбувалося раніше. У зв'язку з цим, додав Яценюк, Кабмін і ухвалив рішення відкласти продаж Одеського припортового заводу.

"За попередньою оцінкою, 5 відсотків акцій Одеського припортового заводу оцінили аж у 38 мільйонів гривень. Це при тому, що вони мінімум коштують 50 мільйонів доларів, тому що 10 відсотків, ми вважаємо, повинні коштувати до 100 мільйонів доларів", - сказав Яценюк.

Нагадаємо, продаж ОПЗ планувався ще на грудень 2014 року, але його припинили. Влітку підготовка до приватизації відновилася, і в серпні ФДМ виставив на продаж на фондовій біржі пробний пакет акцій заводу в розмірі 5%, щоб визначити вартість заводу. Однак через два тижні уряд вирішив, що в такій спосіб дізнатися реальну ціну підприємства не вдасться і знову відклав приватизацію.

У 2009 році, коли була зроблена перша спроба приватизувати Одеський припортовий завод, його продали "приватівській" фірмі "Нортіма" за 5 млрд гривень (близько 625 млн доларів за курсом 8 грн/дол.). Згодом результати конкурсу, як відомо, скасували.

У липні 2015 року голова Фонду держмайна Ігор Білоус заявив, що ОПЗ коштує 500 млн доларів.

ОПЗ має у розпорядженні найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний - єдине у країні - термінал з перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram