ГоловнаЕкономікаДержава

Нацрада реформ погодила 3-річний мораторій на зміни Податкового кодексу

Влада обіцяє забезпечити бізнесу прогнозованість податків.

Нацрада реформ погодила 3-річний мораторій на зміни Податкового кодексу
Фото: Вадим Крутивус

Нацрада реформ на засіданні в четвер домовилася запровадити трирічний мораторій на зміну податкового законодавства після проведення податкової реформи 2015 року. Про це заявив заступник голови адміністрації президента Дмитро Шимків у п'ятницю.

"Консенсус є - мораторій близько трьох років для того, щоб забезпечити прогнозований розвиток бізнесу", - сказав він.

2015 року було ухвалено близько 10 законів, що вносять зміни в податкове законодавство, і при цьому ці закони набували чинності в день підписання президентом або наступного дня після цього.

При цьому, згідно з повідомленням Мінфіну, податкова реформа 2015 року передбачає уніфікацію ставок податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, ПДВ і податку на прибуток на рівні 20%. Мінфін також пропонує з 2018 року залишити ПДФО за тією самою ставкою, при цьому скасувати ЄСВ. Крім того, запропоновано не стягувати ЄСВ з частини зарплати, до рівня мінімальної, але зберегти військовий збір у розмірі 1,5%.

Мінфін пропонує трансформацію чотирьох груп платників єдиного податку в три групи зі зниженням порогу річних доходів для нинішньої третьої групи. Із цією метою першу групу перетворять на групу А зі збереженням граничного річного обороту в 300 тис. гривень, друга і третя групи - 1,5 млн гривень і 20 млн гривень відповідно - будуть об'єднані в одну групу Б з оборотом до 2 млн гривень, але зі збереженням права працювати з юридичними особами, а четверта група для сільгоспвиробників буде перетворена на групу В з оборотом до 2 млн гривень.

На думку Мінфіну, ухвалення зазначеної податкової реформи може скоротити витрати бюджету 2016 року на 23,3 млрд гривень, а без неї дефіцит оцінюють у 135 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram