ГоловнаЕкономікаБізнес

Абромавічуса звинуватили у спробі віддати титанові рудники своєму бізнес-партнеру

Навколо новоствореної ОГХК виник скандал

Абромавічуса звинуватили у спробі віддати титанові рудники своєму бізнес-партнеру
Фото: zn.ua

Держпідприємство "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" вважає необґрунтованими претензії міністра економічного розвитку Айвараса Абромавічуса до гендиректора Руслана Журила.

Напередодні міністр через твіттер повідомив, що у нього є "багато питань" до Журила, у зв'язку з чим він попросив керівника підприємства написати заяву про відставку. Водночас Журило заперечує, що міністр вимагав цього. "Пропозиція про відставку не звучала. Понад те мені не відомо про існування якихось "питань, пов'язаних із моєю діяльністю на посаді керівника компанії", про які заявив Абромавічус", - цитує топ-менеджера прес-служба підприємства.

У ОГХК пов'язують заяву міністра зі спробою отримати контроль над "компанією з великими фінансовими оборотами". "Після того, як ОГХК почала приносити прибуток державі, міністр неодноразово пропонував менеджменту ОГХК підтримати призначення його бізнес-партнера Костянтина Лісничого в керівництво Об'єднаної гірничо-хімічної компанії. Наразі він за протекцією міністра керує ДАК "Українські поліметали", - стверджує компанія.

Крім того, на нараді в Абромавічуса у присутності заступника міністра Руслана Коржа та згаданого Лісничого у ОГХК нібито вимагали виділити "Укрбурштину" (входить до ДАК "Українські поліметали") 11,5 млн грн. "Міністр проігнорував аргументи керівництва ОГХК, що бурштин не пов'язаний із профілем нашої компанії, а "Українські поліметали" знаходяться під загрозою банкрутства. Тому 11,5 млн грн не повернуть, понад те - можуть перенаправити структурам, зайнятим нелегальним видобутком бурштину", - наголошується у повідомленні компанії.

ОГКХ заявляє, що звинувачення Абромавічуса мають репутаційні ризики для компанії і ставлять під загрозу укладення контрактів із зарубіжними партнерами, що може спричинити багатомільйонні збитки для державного бюджету.

ГП "ОГХК" чисельністю 6200 осіб створена Кабінетом Міністрів України для управління стратегічними титановими підприємствами (Вільногірський ГМК та Іршанський ГЗК). За останні сім місяців компанія сплатила до бюджетів різних рівнів 170 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram