ГоловнаЕкономікаБізнес

В одеській компанії Ахметова слідів тероризму не виявлено

В одеській компанії Ахметова слідів тероризму не виявлено
Фото: portinvest.com.ua

За результатами обшуків в офісі компанії "Портінвест Лоджистік" (м. Одеса) СБУ не виявила нічого незаконного. Про це повідомили агентство "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Холдингу ПОРТІНВЕСТ, до складу якого входить компанія.

Співробітники СБУ в Одеській області 11 серпня 2015 року провели в офісі компанії "Портінвест Лоджистік" обшук, причиною якого став арешт кількох партій вугілля, які належать різним вантажовласникам і прямують транзитом через територію України. Підставою для обшуку стала Постанова Приморського районного суду, винесена на підставі клопотання і повідомлення співробітника СБУ Одеської області від 17.07.2015 р. Компанія "Портінвест Лоджистік" була свідком у рамках порушеної справи.

"Під час обшуку в офісі компанії жодних документів чи інших предметів, які прямо або побічно свідчать про фінансування тероризму, не виявлено. Жодній посадовій особі "Портінвест Лоджистік" слідчим СБУ чи прокурором не пред'явлено повідомлення чи підозру за статтею 258-5 Кримінального кодексу Україна (фінансування тероризму)", - повідомили в Портінвесті.

Там також додали, що слідчі СБУ допитали керівника компанії, а також інших посадових осіб компанії виключно як свідків, компанія співпрацює зі слідством і надає всі запитувані документи, аналогічні слідчі дії в рамках кримінального провадження проведено в інших учасників транспортного процесу - і в приватних, і в державних підприємств.

"Портінвет Лоджистік" ніяк не причетна до видобутку чи реалізації арештованого вугілля, а також не є стороною за зовнішньоекономічними контрактами купівлі-продажу, відповідно не є якоюсь стороною у кримінальному провадженні. Вся відповідальність за походження товару й оформлення супровідних документів лежить безпосередньо на вантажовідправникові, оскільки він оформляє митний випуск товару та передає його перевізнику в країні походження товару", - зазначили в Портінвест.

У Холдингу також наголосили, що "Портінвест Лоджистік" є виключно внутрішньопортовим експедитором вантажу, який вже пройшов митне оформлення відповідно до законодавства України. Перевіряти походження вантажу й інші супутні документи не належить до компетенції компанії.

"Компанія працює з документами, які супроводжують вантаж, який, коли надходить експедитору, вже пройшов прикордонний і митний контроль при перетині державного кордону, при в'їзді на територію України, а також пройшов усі дозвільні та контрольні процедури всіх державних органів", - повідомили в Холдингу.

У повідомленні Портінвесту також уточнено, що в пункті перетину кордону України та Російської Федерації відбувається декларування транзитних вантажів відповідно до митного законодавства України - до органів доходів і зборів подається вантажна митна декларація (ВМД) відповідно до ст. 6 ЗУ "Про транзит вантажів" і Митного кодексу України. Тож у режимі транзиту весь вантаж, який супроводжує експедитор PORTINVEST Logistic у порту, проходить аналогічні процедури і під час перетину державного кордону України з оформленням усіх документів, необхідних за законодавством України. Ці процедури і вимоги загальновідомі, прозорі і виконуються повною мірою.

"Тому абсурдні звинувачення в деяких ЗМІ розраховані на тих, хто не розуміє, як вантаж перетинає кордон і як працюють експедитори. Понад те, видання - джерела новин - безпідставно і, порушуючи презумпцію невинуватості та таємницю досудового слідства, посилаючись на нібито наявні матеріали слідства, усвідомлено звинуватили компанію PORTINVEST Logistic і навіть кваліфікували дії посадових осіб компанії як злочинні в частині фінансування тероризму", - йдеться в повідомленні Холдингу.

На думку Портінвесту, тиражування такої неперевіреної інформації дестабілізує роботу транспортних підприємств Ізмаїла, зокрема негативно впливає на динаміку транзитного вантажопотоку. Портінвест також інформує, що "Портінвест Лоджистік", як і раніше, дотримуватиметься стратегії поліпшення якості сервісу, як і слід працювати в полі високого конкурентного ринку законослухняним компаніям-лідерам.

Зараз компанія "Портінвест Лоджистік" працює в штатному режимі.

Холдинг Портінвест здійснює стратегічне управління портовими активами групи "СКМ" Ріната Ахметова, реалізує низку інвестпроектів у транспортному секторі України. 100% статутного капіталу компанії належить СКМ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram