ГоловнаЕкономікаДержава

У Харкові найдорожчий хліб в Україні

Буханець подового коштує харків'янам удвічі дорожче, ніж киянам

У Харкові найдорожчий хліб в Україні
Фото: Макс Левин

Найдорожчий хліб в Україні продають у Харкові. Про це пише у блозі на LB.ua нардеп від "Самопомочі" Роман Семенуха.

"Реагуючи на скарги харків'ян про занадто дорогий хлібі у місті, ми провели аналіз цін у низці областей України. Результати нас вразили. Харків за останні 10 років не раз відзначався дорожнечею на тлі решти країни: то цінні лавочки для метро, то високі тарифи на комунальні послуги, а тепер і найдорожчий хліб", - зазначив він.

Семенуха склав порівняльну таблицю цін на хліб "Український столичний подовий" і нарізний батон.

У харківській філії Інституту Горшеніна сьогодні відбулася прес-конференція з цього приводу. Глава харківської "Самодопомоги" Тарас Ситенко зазначив, що станом на сьогодні область щодня споживає близько 500 тонн хлібобулочних виробів, при цьому чи не більше ніж 60% цього обсягу виробляє і реалізує одна мережа. За всіма стандартами АМКУ це має вважатися монопольним становищем на ринку.

У свою чергу доктор економічних наук, професор Галина Назарова заявила, що націнка торгових мереж на хліб в регіоні складає близько 35% від собівартості. "У разі, якщо виробництво і торгова роздрібна мережа належать одному власнику, він може сам встановлювати норми прибутку. Необхідно втрутитися в цю ситуацію і перевірити кожен етап ціноутворення", - підкреслила вона.

За підрахунками Ситенка і Назарової, харків'яни переплачують за хліб 400 млн грн на рік.

"Самопоміч" обіцяє порушити це питання на позачерговому засіданні Верховної Ради 31 серпня.

"Прецедент успішного вирішення питання монополії вже є. Антимонопольний комітет втрутився в ситуацію на ринку хліба в Києві. Ціни на хліб знизили в середньому на 30%", - заявив Ситенко.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко нещодавно похвалився, що у столиці найдешевший хліб в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram