ГоловнаЕкономікаДержава

Реприватизація знизить кількість потенційних учасників приватизації, - Абромавічус

Міністр проти паралельних процесів.

Реприватизація знизить кількість потенційних учасників приватизації, - Абромавічус
Фото: zn.ua

Міністр економіки Айварас Абромавічус вважає, що розпочатий процес реприватизації вкрай негативно позначиться на урядових планах приватизації.

"Неправильно проводити реприватизацію. Тому що доволі складно робити паралельно і приватизацію, і реприватизацію. Одразу потенційно звужується кількість потенційних учасників приватизації. Тому я загалом проти реприватизації. Потрібно підвести риску і рухатися далі, - сказав Абромавічус. - Ми були тим органом, який пропонував список для першочергової приватизації. Уже ФДМУ буде здійснювати її на прозорих засадах. Тому ми будемо всіх стейкхолдерів скликати і пояснювати негативні наслідки для інвестклімату в цілому від таких ініціатив, як реприватизація", - повідомляють "Українські новини".

Як повідомляли, 2015 року на приватизацію виставлять близько 40 об'єктів. Фонд державного майна України має намір виставити на продаж на фондові біржі передусім по 5% Одеського припортового заводу, а також "Центренерго", Одеської та Херсонської теплоелектроцентралей (ТЕЦ), йдеться в наказі відомства від 8 червня про затвердження плану графіка виставлення об'єктів на продаж у 2015 році. Контрольні пакети підприємств виставлять восени.

Тим часом в Україні почався процес реприватизації, ініціатором якого виступає держава в особі Генеральної прокуратури. Серед резонансних справ - судовий процес щодо "Дніпроенерго", в рамках якого Генеральна прокуратура України позивається із Фондом держмайна і Кабінетом Міністрів України за скасування приватизації 25% акцій підприємства.

Експерти прогнозують, що старт процесу реприватизації з боку держави спровокує, враховуючи непрозорість вітчизняної судової системи, нову хвилю спроб відібрати власність з боку приватного бізнесу. Зокрема раніше представник Світового банку повідомляв про те, що вже є звернення представників українських приватних підприємств зі скаргами на спроби відібрати власність через суди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram