ГоловнаЕкономікаБізнес

Nokia продає картографічний сервіс німецьким автовиробникам

Here потрібен Audi, BMW і Daimler для розвитку автомобілів-безпілотників.

Nokia продає картографічний сервіс німецьким автовиробникам

Фінська Nokia продає свій картографічний підрозділ Here консорціуму німецьких автовиробників у складі Audi, BMW і Daimler.

Про це сказано на сайті Nokia.

Here, одне зі світових лідерів у сфері навігаційного контенту, оцінили у 2,8 млрд євро.

Угода вимагає схвалення регуляторів, як очікують, її закриють у першому кварталі 2016 року. Nokia отримає від покупців більш ніж 2,5 млрд євро (з урахуванням зобов'язань Here на суму трохи менше за 300 млн євро).

Кожен із трьох автовиробників отримає однакову частку в Here, яка стане основою для розвитку технології керування автомобілями-безпілотниками, наголошено в спільній заяві Audi, BMW і Daimler.

Here залишиться окремою компанією, і випущена ним продукція буде, як і раніше, доступна для клієнтів у всіх галузях.

У першому півріччі 2015 року операційний прибуток Here становив 46 млн євро з виручкою 552 млн євро. На кінець червня цього року штат підрозділу становив 6454 тис. співробітників.

Прагнення німецьких автовиробників придбати картографічний сервіс Nokia зумовлене побоюваннями, що американські технологічні гіганти Google, Apple і Facebook отримають контроль над ключовою частиною технології, необхідної для керування автомобілями-безпілотниками. Компанії розраховують, що придбання Here, картографічний сервіс якої є одним з найбільш просунутих у світі, дозволить їм бути на крок попереду за Google.

Нагадаємо, у квітні Nokia оголосила про купівлю французького виробника мережевого устаткування Alcatel-Lucent за 15,6 млрд євро. Після завершення продажу Here в Nokia залишаться два підрозділи: Nokia Networks, що випускає програмне забезпечення та надає послуги у сфері інфраструктури широкосмугового зв'язку, і Nokia Technologies, що розвиває і ліцензує різні технології.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram