ГоловнаЕкономікаДержава

Кредитори погодилися списати Україні частину боргу

Експерти допускають можливе списання боргів на рівні від 25% до 35%

Кредитори погодилися списати Україні частину боргу
Фото: linkis.com

Зовнішні кредитори пропонують Україні списати 5% зовнішніх боргів країни за їхньої реструктуризації, повідомляє Bloomberg.

Україна пропонує наступного тижня провести прямі переговори з комітетом кредиторів і далі наполягає на скороченні основної суми боргу на 40%. Експерти називають показники можливого списання боргів на рівні від 25% до 35%.

Exostix Partners LLP і Raiffeisen Bank International AG, у свою чергу, зазначають, що угода про реструктуризацію заборгованості України має бути укладена за 5-6 тижнів до 23 вересня (Україна в цей день має погасити єврооблігації на 500 млн доларів), щоб була можливість переконати якомога більше власників облігацій прийняти її умови, завершити обмін боргових зобов'язань. Таким чином, експерти компаній називають реальним крайнім терміном для узгодження реструктуризації середину серпня.

Зазначимо, що реструктуризація єврооблігацій є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами тривають безрезультатно з березня цього року.

Нагадаємо, 19 червня Міністерство фінансів надало оновлену пропозицію кредиторам з реструктуризації зовнішнього боргу. Пропозиція включає списання частини боргу, відтермінування погашення і зниження процентної ставки. Раніше міністр фінансів Наталія Яресько допустила оголошення України дефолту наприкінці липня у разі недосягнення домовленостей щодо реструктуризації боргів.

Міжнародний валютний фонд, у свою чергу, закликає Україну та її кредиторів докладати зусиль до досягнення домовленості про реструктуризацію зовнішніх боргів країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram