ГоловнаЕкономікаБізнес

Ситуація в українській енергетиці катастрофічна, - експерт

У першому півріччі 2015 року аварійність блоків ТЕС зросла на 60%

Ситуація в українській енергетиці катастрофічна, - експерт
Фото: www.feg.org.ua

В українській енергетиці склалася патова ситуація і ПЕК близький до колапсу багато в чому через помилки в управління галуззю. Такої думки дотримується президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

"У нас був дуже важкий минулий опалювальний сезон, і ми дійсно не зробили жодних висновків. Не використовували час, щоб стабілізувати енергосистему", - цитує Пасхавера агентство РБК-Україна.

Експерт зазначає, що більшість обладнання теплоелектростанцій відслужило по 60-70 років. По суті, модернізацію проводили лише приватні енергокомпанії. У першому півріччі 2015 року аварійність блоків ТЕС зросла на 60%. Минулого опалювального сезон ТЕС доводилося маневрувати блоками потужністю 300 МВт, чого ще не було в історії вітчизняної теплової енергетики. Така практика негативно позначилася на технічному стані обладнання.

У зв'язку з дефіцитом потужності в енергосистемі НЕК "Укренерго" відхиляє заявки електростанції на профілактичні та поточні ремонтні роботи енергоблоків. Крім того, Пасхавер зазначає що на складах ПЕК не вистачає вугілля та іншого палива.

Нагадаємо, що нестача електроенергії в об'єднаній енергосистемі України сягає 3000 МВт на добу і це влітку до початку опалювального сезону. Промислові підприємства обмежуватимуть у споживанні електроенергії. Це негативно позначиться на ВВП країни, який у першому кварталі 2015 року і так зменшився на 17,2%.

Роблячи спроби диверсифікувати поставки газу в Україну, у сфері електроенергії залежність від Росії навпаки збільшується. Компенсувати відсутню потужність енергосистеми України нічим. Технічно відсутній обсяг електроенергії можна забезпечити тільки через імпорт з Росії. За оцінками експертів ринку, у липні 2015р. з Росії буде поставлено близько 80 млн кВт.год на cуму близько 120 млн грн на умовах передоплати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram