ГоловнаЕкономікаФінанси

Дельта Банк вивів 4 млрд гривень у Латвію і Нідерланди

Банк Лагуна направляв фіндопомогу Нацбанку на закупівлю доларів

Дельта Банк вивів 4 млрд гривень у Латвію і Нідерланди
Фото: www.kp.by

Дельта Банк у 2014 році вивів близько 4 млрд гривень рефінансування на рахунки 12 українських компаній у банках Латвії та Нідерландів. Про це стало відомо з судового розгляду за позовом Генеральної прокуратури, повідомляє "Перша інстанція".

У березні цього року глава НБУ Валерія Гонтарева розповіла, що навесні 2014 року за керівника Степана Кубіва Нацбанк виділив "Дельті" 4 млрд гривень рефінансування під заставу кредитного портфеля з коефіцієнтом 0,25, тобто теоретично сума кредитів учетверо більша за суму рефінансування. "Дельта" так і не повернув цих грошей.

Як з'ясувалося, за ці гроші банк накупив доларів і переказав їх за кордон на користь 12 пов'язаних між собою українських підприємств. При цьому, як встановили слідчі, окремі топ-менеджери цих компаній одночасно є співробітниками ПАТ "Дельта Банк".

За рішенням Печерського суду дозволено позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ "Дельта Банк" з 2012 року по березень 2015 року. Одночасно дозволено зустрічні перевірки в компаніях "Трансінвест України", "Ріал Істейт Компані", "Еплада", "ТІ ЕЛ СІ Системс", "САБ-Р", "Український Бізнес-Франчайзинг", "Боні і Клайд", "Мерчант Хауз", "Зерноінтерторг", "Агроновоком", "Віса-Нова", "Домо-тех-опт", "Іллічівський зерновий порт", "Яблуневий дар", "Танк Транс", "СтройБуд Іллічівськ".

Частина компаній причетні до виведення рефінансування за кордон, частина є боржниками банку, які припинили свої зобов'язання, пославшись на сумнівний залік зустрічних вимог з іншими особами.

Нагадаємо, банк "Дельта" входив у топ-5 найбільших українських банків, мав статус системного банку. Станом на 1 січня активи банку "Дельта" становили 60,3 млрд гривень (більше тільки у ПриватБанку, Ощадбанку та Укрексімбанку).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram