ГоловнаЕкономікаБізнес

МВС проводить обшуки в НКРЕКУ та ДП "Енергоринок" (оновлено)

Обшуки проводять у рамках справи про постачання електрики "Укрзалізниці".

МВС проводить обшуки в НКРЕКУ та ДП "Енергоринок" (оновлено)
Архив
Фото: 062.ua

МВС проводить обшуки в будівлях Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), і держпідприємства "Енергоринок".

Про це LB.ua повідомило джерело, близьке до керівництва МВС.

Нагадаємо, МВС у четвер також проводить обшуки на декількох поверхах центрального офісу "Укрзалізниці". Дії правоохоронців пов'язують із так званою справою енергопостачальників.

Міністр інфраструктури Андрій Пивоварський підтвердив, що слідчі дії проводять у рамках розслідування справи про контракти на постачання електроенергії залізниці, повідомляє РБК-Україна.

За попередніми даними, правоохоронці встановили зв'язок кількох можновладних співробітників "Укрзалізниці" із компаніями - постачальниками електроенергії. Зокрема, повідомляють, що слідчі дії розпочато проти заступника начальника Головного управління з енергозбуту Валерія Людмирського.

Раніше Максим Бланк, який на той момент виконував обов'язки гендиректора "Укрзалізниці", дав вказівку здійснювати закупівлю електроенергії на гуртовому ринку і підготувати проведення нових тендерів на закупівлю електроенергії, де, серед іншого, буде оцінюватися податкова чистота постачальників.

Пояснюючи своє рішення, Бланк зазначив, що протягом багатьох років "Укрзалізниця" закуповує електроенергію на гуртовому ринку і в незалежних постачальників. Незалежні постачальники купують електроенергію там само, на гуртовому ринку електроенергії.

"Так сталося, що протягом багатьох років незалежні постачальники не змінюються - їх три: "Укренерготранзит", "Газенерго" й "Енерготраст". І так сталося - всі вони афілійовані між собою. Маємо багаторічну змову з прибутковою частиною 400-500 млн грн на місяць. За роки роботи цієї схеми енергопостачальники набули заступників у найвищих кабінетах. І з певністю не планували втрачати такий ласий шматок доходів, як УЗ", - зазначив Бланк.

За його словами, отримані від УЗ гроші енергопостачальники "зливали в податкові ями або виводили в офшор".

"Податкова викрила ці потоки і повідомила нас. Для УЗ такий постачальник - це щонайменше ризик невизнання податкового кредиту", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram