ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінфін пообіцяв зниження газової ренти удвічі

Влада пішла на поступки газовидобувачам.

Мінфін пообіцяв зниження газової ренти удвічі
Фото: www.dyvys.in

Кабінет Міністрів ініціюватиме зниження ставок рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, який реалізується не для потреб населення, від нинішніх 55% до 29% (для газу з покладів до 5 км) і від 28% до 14% (для газу з покладів понад 5 км) з жовтня.

Про це на першому Українсько-американському бізнес-форумі у Вашингтоні сказала міністр фінансів Наталія Яресько.

"Ми вирішили зменшити ставки рентної плати для видобутку газу приблизно в 2 рази... Для видобутку до 5 000 метрів від 55 до 29% і від 28 до 14% при видобутку на глибині понад 5 000 метрів", - сказала вона.

За її словами, зниження ренти буде ще значнішим для свердловин, пробурених після січня 2016 року. Згідно з повідомленням прес-служби Мінфіну, для нових родовищ з 1 січня 2016 року пропонується ввести рентні ставки на рівні 20% і 10% залежно від глибини видобутку із збереженням теперішньої ставки податку на прибуток і додаткового податку в розмірі 30%.

За оцінками Міністерства фінансів, зниження ставок ренти до 2025 року допоможе підвищити видобуток газу приватними компаніями до 8,5 млрд куб. м на рік (у 2014 році приватними компаніями було видобуто 3,5 млрд куб. м).

Нагадаємо, наприкінці минулого року Рада різко підвищила ренту, що викликало невдоволення газовидобувників. Бізнес та експерти почали говорити, що такий крок знищить вітчизняний видобуток.

У 2014 році обсяг видобутку газу в Україні становив близько 20,5 млрд куб. м газу, що на 500 млн кубометрів менше, ніж у 2013 році. Найбільша видобувна компанія України - "Укргазвидобування" за рік видобула 15,1 млрд куб. м газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram