ГоловнаЕкономікаБізнес

У Мінекономіки не сприйняли ідею Росії квотувати українські товари

Україна нагадує про режим вільної торгівлі з РФ.

У Мінекономіки не сприйняли ідею Росії квотувати українські товари
Фото: www.aboutru.com

Мінекономрозвитку виступило проти можливого квотування Росією імпорту українських товарів.

На сайті міністерства оприлюднено заяву торгового представника України Наталії Микольської на цю тему.

Вона нагадує, що в понеділок у російських ЗМІ з'явилися публікації про пропозиції Російської Федерації усунути "ризик витіснення українських товарів європейськими в РФ за демпінговими цінами" в разі імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Запропоновано встановлення квоти для українських товарів із зазначених "груп ризику" й обкладати ввізними митами імпорт українських товарів поза квотами.

Микольська наголошує, що ці висловлювання представників Міністерства економічного розвитку Росії з'явилися саме в період інтенсивної роботи України, ЄС і РФ у рамках тристоронніх технічних консультацій з питань імплементації Угоди про асоціацію.

"На найвищому політичному рівні було домовлено, що основним завданням цих консультацій є пошук практичного рішення питань, що занепокоїли Росію у зв'язку з виконанням ЗВТ з ЄС. Тому заяви російських посадовців про застосування конкретних обмежувальних заходів для українських товарів ставлять під сумнів бажання російської сторони шукати практичні рішення в рамках процесу, узгодженого всіма сторонами", - повідомляють у МЕРТ.

Там вважають, що торговельне співробітництво між країнами має відбуватися в рамках чинного правового поля.

"Для України і РФ цим правовим полем є правила СОТ і Договір про зону вільної торгівлі СНД. Будь-яке встановлення РФ в односторонньому порядку кількісних обмежень у вигляді тарифних квот буде порушенням Договору про ЗВТ СНД і фактично означатиме скасування режиму вільної торгівлі між Україною і Російською Федерацією", - заявила Микольська.

Якщо ж говорити про застосування РФ заходів проти можливого демпінгу товарів походженням з України, продовжує чиновник, то, відповідно до угод СОТ, визнанню факту демпінгу повинна передувати чітка правова процедура, а відповідні заходи слід застосовувати в разі наявності чітко визначених підстав. Не можна визначати гіпотетичні втрати на свій розсуд, підсумували в МЕРТ.

Нагадаємо, що з початку листопада 2014 року Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності в урізаному вигляді. Як раніше домовилися Київ, Брюссель і Москва, торгова частина угоди почне діяти пізніше, із початку 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram