ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" заморозив розширення ГТС на півдні Росії під "Турецький потік"

Росія не може домовитися з Туреччиною про ціну на газ.

"Газпром" заморозив розширення ГТС на півдні Росії під "Турецький потік"
Фото: www.gazprom.com

"Газпром" вирішив заморозити розширення газопровідної системи "Південний коридор" на півдні Росії, якою газ мав піти в "Турецький потік", а далі - в Туреччину. Про це йдеться в листі одного з членів правління "Газпрому" Сергія Прозорова до голів трьох "дочок" компанії, пише РБК.

Прозоров просить їхніх директорів з 1 липня і "до особливого дозволу" призупинити інвестпроекти з приводу розширення системи газопроводів "Південний коридор", яка потрібна була для того, щоб зв'язати морську і сухопутну частини трубопроводу "Південний потік", а після скасування цього проекту - "Турецький потік".

Газ для морської частини "Турецького потоку" мав піти двома трубами східного і західного маршруту "Південного коридору": перша мала закрити потреби першої та другої ниток "Турецького потоку", друга - третьої і четвертої ниток.

Раніше про замороження "Турецького потоку" повідомило агентство Bloomberg. За даними його джерел, проект призупинено мінімум до жовтня 2015 року через торги Москви і Анкари з приводу ціни на російський газ. Угоду між турецькою Botas (покупець газу) і "Газпромом", а також відповідну міжурядову угоду двох країн мали підписати до кінця червня, однак цього не сталося.

Нагадаємо, 18 червня "Газпром" підписав з німецькою E.On, голландською Shell і австрійською OMV меморандум про будівництво третьої і четвертої ниток газопроводу "Північний потік", повернувшись таким чином до раніше замороженого проекту. Зараз "Північним потоком" до Європи постачають щорічно 55 млрд кубометрів газу. Це близько 10% від обсягу, який споживає Євросоюз. Першу нитку газопроводу запустили в листопаді 2011 року, другу - в жовтні 2012-го. Будівництво обійшлося в $7,4 млрд.

Крім того, Росія відмовилася від своєї жорсткої риторики щодо української ГТС. Якщо раніше російські чиновники говорили, що транзит газу через Україну після 2019 року, коли спливає чинність контракту, припинять, то 26 червня голова "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що отримав вказівку від Володимира Путіна почати переговори про продовження контракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram