ГоловнаЕкономікаБізнес

Дерипаска подав позов проти відібраного в нього ЗАлКу на $39 млн

Кіпрський кредитор запорізького заводу хоче повернути гроші.

Дерипаска подав позов проти відібраного в нього ЗАлКу на $39 млн
Фото: suchkov.net

Кіпрська компанія Judson Trading звернулася в Господарський суд Запорізької області з вимогою стягнути із Запорізького алюмінієвого комбінату 39,155 млн доларів.

Суд визнав матеріали, надані позивачем, достатніми для взяття заяви на розгляд і призначив засідання на 21 липня, повідомляють Українські новини.

Judson Trading колись надав ЗАлКу кілька кредитів. Колишній заступник голови Запорізької облдержадміністрації Олександр Бережний у коментарі "Делу" 2009 року говорив, що через цей кіпрський офшор позикові кошти підприємству дає материнська структура - група "РусАл" Олега Дерипаски.

Нагадаємо, 2001 року Фонд держмайна продав ЗАлК компанії "АвтоВАЗ-Інвест", за умовами договору інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу в розмірі 75 млн доларів перед Укрексімбанком. Проте "АвтоВАЗ-Інвест", а також кіпрська Velbay Holdings, на яку згодом переоформили акції, не дала ради заборгованості. Кіпрська компанія Velbay Holdings Limited підконтрольна одному з найбільших світових виробників алюмінію - російській компанії "РусАл" Олега Дерипаски.

У зв'язку з невиконанням інвестиційних зобов'язань Україна почала процес націоналізації ЗАлКу, який було завершено після того як у березні Верховний Суд підтвердив законність вимог про повернення державі акцій підприємства.

Зараз пакет "РусАлу" в розмірі 68,01% вже переказано на рахунок Фонду державного майна України. У червні "РусАл" подав позов проти України до Європейського суду з прав людини у зв'язку з націоналізацією Запорізького алюмінієвого комбінату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram