ГоловнаЕкономікаДержава

Україна має намір розслідувати постачання Росією газу бойовикам

"Газпром" заявляє, що він постачає на Донбас газ, але Україна цього підтвердити не може

Україна має намір розслідувати постачання Росією газу бойовикам
Фото: EPA/UPG

Україна найближчим часом звернеться до Європейської комісії щодо постачання "Газпромом" газу терористичним організаціям на Донбасі.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв в ефірі "5 каналу", передає РБК-Україна.

"Поки що є така можливість (постачання газу на окуповані території Донбасу), але наскільки нам відомо, вона нею не користується. "Газпром" заявляє, що він постачає туди газ сам, ми цього підтвердити не можемо - там немає можливості перевірити вузли обліку газу, оскільки там тривають бойові дії", - сказав Коболєв.

За його словами, якщо "Газпром" справді постачає газ на тимчасово окуповані території Донбасу, то Україна вимагатиме від міжнародних інстанцій притягнути РФ до відповідальності.

"Якщо це так, я думаю, що ситуація буде вимагати ретельного вивчення, можливо, певних слідчих дій, наскільки це законно - постачати газ організаціям, що мають ознаки тероризму. Я думаю, що це питання буде вирішуватися найближчим часом... Я думаю, що це буде міжнародний рівень. Нам нема чого приховувати, ми постачали газ туди раніше, ми вважаємо, що це спланована терористична акція, і ми б хотіли максимальну міжнародну увагу до цього процесу з висновками юридичними і, можливо, фінансовими", - сказав Коболєв.

Він зазначив, що це питання вже обговорювалося на тристоронній зустрічі, і найближчим часом буде відповідне звернення України до Європейської комісії.

Нагадаємо, Коболєв повідомив, що газові переговори можуть відбутися в липні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram