ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія привласнила український контракт на постачання Китаю десантних кораблів

РФ досі поступово краде українську власність

Росія привласнила український контракт на постачання Китаю десантних кораблів
Фото: newsfiber.com

Росія привласнила український контракт на поставку Китаю десантних кораблів на повітряній подушці проекту 958 ("Бізон").

"Оскільки кримський завод "Море" зараз став російським, ми не зобов'язані, але все ж виконаємо контракт на поставку десантних кораблів на повітряній подушці для ВМС Китаю", - заявив сьогодні на Міжнародному військово-морському салоні в Санкт-Петербурзі заступник генерального директора "Рособоронекспорту" Ігор Севастьянов, пише "РИА Новости".

При цьому він додав, що є певні проблеми з двигунами для цих кораблів, які виробляються в Україні.

Нагадаємо, контракт на постачання двох десантних кораблів проекту підписали у 2009 році українська держкомпанія "Укрспецекспорт" і міністерство оборони Китаю. Сума угоди становила 315 мільйонів доларів. Контракт також передбачав, що ще два кораблі мали побудувати у Китаї за участю українських фахівців.

Будівництвом кораблів займалася Феодосійська суднобудівна компанія "Море". Перший "Бізон" за контрактом передали Китаю у вересні 2013 року. Другий, як повідомляли ЗМІ, поспіхом відправили у КНР на початку березня 2014 року, коли відбувалося захоплення півострова. У червні 2014 року після анексії Криму Росією окупаційна адміністрація націоналізувала завод "Море".

Варто зазначити, що у липні 2011 року представник "Рособоронекспорту" Олег Азізов заявляв, що Україна порушила права інтелектуальної власності Росії при укладанні угоди на постачання Китаю кораблів проекту 958. Ці десантні кораблі розроблялися за СРСР, а після розпаду Радянського Союзу авторські права на проект (щоправда, під номером 12322 і під назвою "Зубр") перейшли санкт-петербурзькому Центральному морському конструкторському бюро "Алмаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram