ГоловнаЕкономікаБізнес

Корупцію при встановленні квот на експорт металобрухту буде ліквідовано, - нардеп

Рада готується заборонити металобрухт, затребуваний вітчизняними заводами.

Корупцію при встановленні квот на експорт металобрухту буде ліквідовано, - нардеп
Фото: Макс Требухов

Корупційна складова при визначенні та встановленні Міністерством економіки квот на експорт металобрухту буде ліквідовано. Відповідний законопроект уже є на розгляді комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва.

Про це заявила заступник голови комітету Олександра Кужель, пише РБК-Україна.

Вона також зазначила, що новий механізм визначення квот буде прозорішим: експортуватимуть тільки металобрухт, не затребуваний вітчизняними металургійними підприємствами, квоти на експорт брухту продаватимуть на відкритому аукціоні.

"Так, крім руйнування корупційних схем, держава отримає додаткові доходи, - заявила Олександра Кужель. - Деякі депутати і чиновники пропонували взагалі скасувати квотування і дозволити вільний продаж українського металобрухту за кордон. Але таке рішення завдасть непоправної шкоди вітчизняній економіці. Держава зобов'язана захищати свій внутрішній ринок металобрухту, але при цьому правила гри повинні бути чесними і виключати можливість корупції".

За даними Державної фіскальної служби, експорт брухту чорних металів із України в січні-травні 2015 року зріс на 59,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року і становив 509 тис. тонн.

Водночас, за даними об'єднання "Металургпром", дефіцит брухту для українських метпідприємств у січні-травні поточного року склав 345 тисяч тонн, що становить п'яту частину від потреби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram