ГоловнаЕкономікаФінанси
Спецтема

Греція пригрозила подати на ЄС до Європейського суду

Греки посилаються на те, що не прописано процедури виходу з єврозони

Греція пригрозила подати на ЄС до Європейського суду
Фото: agregator.pro

Влада Греції пригрозила позовом у Європейському суді проти Європейського Союзу, щоб заблокувати вихід країни із зони євро і зупинити "придушення банківської системи".

Про це, як пише Daily Telegraph, заявив міністр фінансів Яніс Варуфакіс. Він зазначив також, що в нинішніх європейських угодах не прописано процедури виходу з єврозони, тож Афіни не погодяться на такий варіант. "Наше членство в єврозоні не підлягає обговоренню", - заявив він.

Напередодні лідери декотрих країн Європи попередили населення Греції, що референдум про підтримку заходів, на яких наполягають міжнародні кредитори, по суті, буде голосуванням про членство країни в єврозоні. Відмова виконувати вимоги міжнародних інституцій означатиме рішення вийти з єврозони, зазначили президент Франції Франсуа Олланд, прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон, віце-канцлер Німеччини Зігмар Габріель.

Daily Telegraph зазначає, що позов проти європейських інститутів до Європейського суду буде безпрецедентним рішенням і ще більше посилить кризу. Грецькі чиновники кажуть, що готові позиватися із самим ЄЦБ через рішення заморозити програму допомоги грецьким банкам обсягом 89 млрд євро. Раніше ЄЦБ відмовився виконати запит Афін збільшити обсяг цієї програми на 6 млрд євро, щоб компенсувати відтік коштів із депозитів. Владна партія "СІРІЗА" стверджує, що тим самим ЄЦБ порушив свій обов'язок підтримувати фінансову стабільність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram