ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк поставив завдання за 10 років перевести Україну на власний газ

Прем'єр заявив, що населення споживає більше, ніж видобуває держава.

Яценюк поставив завдання за 10 років перевести Україну на власний газ
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк у своїй недільній 10-хвилинці заявив, що до кінця 2025 року Україна повинна сама повністю забезпечувати свої потреби газом власного видобутку.

"У нас є з вами спільне завдання - через 10 років Україна має повністю, на 100%, забезпечувати власні потреби в природному газі з нашого українського газу", - сказав прем'єр у ролику, який транслюють по неділях на більшості популярних українських телеканалів.

Яценюк зазначив, що в опалювальний сезон Україна споживає близько 21 млрд куб м для забезпечення потреб населення, а загалом видобуває лише 19 млрд куб м. За його словами, тільки 12 млрд куб м газу видобуває державна компанія і безпосередньо йде населенню, а решту власного газу в Україні видобувають приватні компанії, які продають його за ринковою ціною.

Голова уряду зазначив, що також Київ прагне позбутися «газової голки» Росії, знизити обсяги споживання енергоресурсів і зробити економіку країни енергоефективною та конкурентоспроможною.

Прем'єр додав, що Україна не має іншого виходу, лише робити ціни на газ ринковими (на його думку, це зараз 7188 гривень за тисячу кубометрів). "Якщо ціна нижча, ніж ринкова, хтось повинен доплатити. Доплачуєте ви. Десятки мільярдів доларів йшли з держбюджету в "Нафтогаз", щоб погасити заборгованість за газ", - наголосив прем'єр.

Він додав, що низька ціна має також політичні наслідки, для України це захоплення Криму Росією і війна на Донбасі.

Нагадаємо, Україна розраховує збільшити видобуток природного газу до 27-29 млрд куб. м на рік до 2020 року.

2014 року обсяг видобутку газу в Україні становив близько 20,5 млрд куб. м, що на 500 млн кубометрів менше, ніж 2013 року. Найбільша видобувна компанія України - "Укргазвидобування" - за рік видобула 15,1 млрд куб. м газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram