ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько: МВФ не трактував російський кредит як такий, що не підлягає реструктуризації

Офіційної позиції щодо позики Януковича фонд не має

Яресько: МВФ не трактував російський кредит як такий, що не підлягає реструктуризації

Міжнародний валютний фонд не ухвалював рішення про те, що борг України за єврооблігаціями на 3 млрд доларів перед Росією є частиною державного боргу, а не приватного, заявила міністр фінансів України Наталія Яресько.

"Такого рішення не було. Це Bloomberg і Reuters (повідомляли) з посиланням на анонімне джерело, а такого рішення МВФ немає", - сказала вона.

Яресько підкреслила, що МВФ зараз не має офіційної позиції з цього питання.

Також міністр припустила, що Україна оголосить дефолт наприкінці липня.

"Теоретично можливо", - сказала вона, відповідаючи на запитання журналістів, чи може Україна оголосити дефолт наприкінці липня у зв'язку з необхідністю виплати чергового купона у 120 млн доларів за єврооблігаціями 24 липня.

Нагадаємо, напередодні агентство Bloomberg з посиланням на джерело в МВФ написало про попереднє рішення фонду вважати борг перед Росією державним, а не приватним. Такий висновок, як мовиться у статті, має ще підтримати виконавча рада МВФ.

Якщо ця інформація правильна, то така позиція фонду відповідає позиції Росії, яка вважає, що борг за єврооблігаціями має розглядатися як офіційна допомога і його слід погасити в повному обсязі.

Водночас Україна стверджує, що борг структуровано як єврооблігації відповідно до законодавства Великобританії, і тому його можна віднести до приватного.

Якщо російські облігації виключать зі списку таких, що підлягають реструктуризації, це призведе до того, що іншим кредиторам загрожуватимуть ще більші втрати в процесі перегляду умов погашення євробондів. Зараз Україна наполягає на списанні приблизно 40% основної суми зовнішнього боргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram