ГоловнаЕкономікаДержава

Яценюк вимагає від Фіскальної служби прозорого і зрозумілого відшкодування ПДВ експортерам

ДФС розкриє борги держави з податку на додану вартість

Яценюк вимагає від Фіскальної служби прозорого і зрозумілого відшкодування ПДВ експортерам
Фото: nfront.org.ua

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк вимагає від керівництва Державної фіскальної служби забезпечити прозору та зрозумілу систему відшкодування податку на додану вартість компаніям-експортерам.

"Відшкодування ПДВ має бути прозорим і зрозумілим і в "автоматі", і у так званому "ручному" режимі. Потрібно, щоб руки правильно писали цифри", - сказав прем'єр-міністр на нараді у відомстві, присвяченій реформі ДФС, пише "Інтерфакс-Україна".

Яценюк зазначив, що з 1 липня починає діяти на постійній основі нова система електронного адміністрування ПДВ, тому слід впровадити і нову систему відшкодування цього податку. Він також нагадав, що у 2014 році уряд ухвалив рішення оприлюднити інформацію про суми відшкодування ПДВ та компаній-одержувачів, і доручив голові ДФС Роману Насірову цього року оприлюднити інформацію про компанії, перед якими у держави найбільша заборгованість з відшкодування ПДВ.

Нагадаємо, раніше у Федерації металургів України заявляли, що держава заборгувала гірничо-металургійному комплексу України 7 млрд грн у вигляді неоплаченого ПДВ. Загалом, за даними ДФС, борг держави з відшкодування ПДВ підприємствам України на кінець травня становив 12 млрд грн. Найбільше держава заборгувала "АрселорМіттал Кривий Ріг" (1,4 млрд грн), ММК ім. Ілліча (1,1 млрд грн), "Азовсталі" (0,86 млрд грн, "Запоріжсталі" (0,72 млрд грн), Дніпровському металургійному комбінату ім. Дзержинського (0,91 млрд грн). Заборгованість перед аграріями сягає майже 4 млрд грн, перед іншими підприємствами (серед яких - Одеський припортовий завод) - понад 1 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram