ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр АПК: агросектор на окупованому Донбасі втрачено

Ситуація із землеробством зараз гірша, ніж у 1944 році

Міністр АПК: агросектор на окупованому Донбасі втрачено
Вынужденные позиции украинсих артиллеристов среди полей на Донбассе
Фото: Макс Левин

Міністр аграрної політики Олексій Павленко заявив, що агросектор на окупованому Донбасі втрачено. Про це йдеться у його статті на LB.ua.

"Тимчасово окуповані території Донбасу засіяні менше, ніж наполовину. Таке неподобство відбулося вперше в історії землеробства цього краю. Навіть у повоєнні 1944-й і 1945 роки там сіяли активніше, ніж під час російської окупації. Агросектор на окупованих територіях втрачено. Терористи не здатні на мирне землеробство. Очевидно, що Луганщину, Донбас, а також Крим чекає дефіцит продуктів", - вважає міністр.

Павленко підкреслив, що ціни на територіях, які знаходяться під ДНР і ЛНР, до зими зростуть ще більше, хоча вже зараз вони удвічі вищі, ніж в інших регіонах.

У Криму ситуація з сільським господарством теж погана через нестачу води, заявляє міністр.

"Площа зрошуваних земель скоротилася у десять разів. Рис не сіявся взагалі. А це 30 000 га рисових чеків, які сьогодні на межі знищення. Нам буде важко і дорого їх відновлювати, коли повернемо наш Крим додому. Вже зараз зрозуміло, що аграрії півострова втратять майже половину врожаю зернових. Плодово-ягідні та овочеві господарства півострова чекає занепад. Сади і виноградники на 14 тис. га на півночі півострова гостро страждають від нестачі зрошувальної води", - підкреслив міністр.

Через дефіцит води на межі загибелі також знаходиться і тваринництво Криму. "Його питома вага у валовому аграрному виробництві півострова у мирні часи сягала 50%. Крим годував власним м'ясом і молоком не тільки своїх жителів, але і до 6 млн туристів. Сьогодні відсутність зрошення, а отже - корму, загрожує катастрофою для поголів'я худоби та птиці. Це неминуча загибель цілої галузі", - пише Павленко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram