ГоловнаЕкономікаФінанси

Російський кредит можуть виключити з числа реструктурованих

Переговори України з кредиторами ускладняться ще дужче

Російський кредит можуть виключити з числа реструктурованих
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд попередньо вирішив, що борг України за єврооблігаціями, проданими Росії наприкінці 2013 року, не слід вважати приватним. Якщо такий висновок підтримає виконавча рада фонду, належні Росії облігації виключать із числа реструктурованих, пише Bloomberg з посиланням на обізнане джерело в МВФ.

Така позиція фонду відповідає позиції Росії, яка вважає, що єврооблігаційний борг слід розглядати як офіційну допомогу і погашати в повному обсязі. Відповідно до політики МВФ, країни, які отримують кредити від фонду, зобов'язані погашати борги перед перед іншими офіційними кредиторами.

Водночас Україна стверджує, що борг був структурований як єврооблігації відповідно до законодавства Великобританії, тому його можна зарахувати до конкретного.

Якщо російські облігації виключать з когорти тих, що підлягають реструктуризації, то іншим кредиторам будуть загрожувати ще більші втрати під час перегляду умов погашення євробондів. Зараз Україна наполягає на списанні приблизно 40% основної суми зовнішнього боргу.

Нагадаємо, що переговори про реструктуризацію наразі не дали результатів, тому що зовнішні кредитори не погоджуються на списання Україні частини боргу.

Цього або наступного тижня відбудеться тристороння зустріч України, МВФ і комітету кредиторів, на якій Мінфін представить їм нову пропозицію. Вона включає зменшення основної суми боргу, термін погашення боргу і зміну купона. Пропозиція також включає введення інструменту відновлення вартості для власників облігацій на випадок, якщо ситуація в Україні буде поліпшуватися швидше, ніж зазначено в прогнозах Програми EFF, яку підтримує МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram