ГоловнаЕкономікаДержава

Gaz de France хоче купити "Центренерго"

Абромавічус розповів про приватизаційні плани уряду

Gaz de France хоче купити "Центренерго"
Фото: zn.ua

Французька компанія Gaz de France хоче купити державне підприємство "Центренерго", якому належать Трипільська, Вуглегірська та Зміївська ТЕС.

Про це в інтерв'ю Reuters заявив міністр економіки України Айварас Абромавічус.

"Gaz de France зацікавлена в "Центренерго", - заявив він, додавши, що є ще ціла низка інших компаній. Оцінити точну вартість "Центренерго "міністр відмовився, але припустив, що мова йде про сотні мільйонів доларів.

Для порівняння, Рінат Ахметов за минулої влади купив 25% акцій "Дніпроенерго" (Запорізька, Криворізька, Придніпровська ТЕС) за 1,18 млрд гривень (близько 150 млн доларів за тодішнім курсом), 45% "Західенерго" (Бурштинська, Ладижинська, Добротвірська ТЕС) - за 1,9 млрд гривень (близько 240 млн доларів). Бізнесмен Ігор Гуменюк у 2013 році купив 60,8% "Донбасенерго" (Старобешівська, Слов'янська ТЕС) загалом за 718 млн гривень (90 млн доларів).

У цілому план зі збору коштів від приватизації на 2015 рік встановлено на рівні 17 млрд гривень (790 млн доларів). Крім "Центренерго" уряд планує продавати також Одеський припортовий завод. "Цей завод, що виробляє добрива, буде найбільшим об'єктом. Фонд державного майна нещодавно на засіданні Кабінету Міністрів згадав суму у 500 млн доларів для однієї цієї компанії", - заявив міністр.

За його словами, активний процес приватизації має початися восени. "Як ми знаємо, і європейці, і українці скоро підуть на літні канікули, тому нічого не відбудеться раніше, ніж у вересні. У вересні, думаю, буде якесь роуд-шоу в рамках підготовки, а починаючи з жовтня - а це вже буде четвертий квартал - буде початок [приватизації]", - підкреслив Абромавічус.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду схвалити масову приватизацію державних підприємств.

Кабінет Міністрів затвердив перелік об'єктів, які підлягають приватизації у 2015 році, серед яких "Сумихімпром", Одеський припортовий завод і енергогенерувальна компанія "Центренерго". При цьому у планах в уряду - продати майже всі державні підприємства, залишивши тільки стратегічні та ефективні компанії. Верховна Рада наразі цьому всіляко опирається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram