ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергопостачальники залізниць відмивали доходи у двох "податкових ямах"

УЗ довгий час закуповувала енергію у пов'язаних між собою постачальників

Енергопостачальники залізниць відмивали доходи у двох "податкових ямах"
Фото: ucraine.info

Постачальники електроенергії на залізниці України відмивали гроші у двох фірмах, які мають ознаки "податкових ям". Про це з посиланням на результати розслідування, проведеного спільно керівництвом "Укрзалізниці" і правоохоронними органами, повідомляє сайт "Цензор".

Як встановлено, три пов'язані між собою компанії "Укренерготранзит", "ГазЕнерго" і "Енерготраст" закуповували електроенергію у держпідприємства "Енергоринок" і перепродували залізниці. Доходи вони переказували на рахунки понад десятьох фірм, нібито оплачуючи консультаційні, консалтингові та інформаційні послуги. Далі контрагенти переправляли багатомільйонні фінансові потоки у два конвертаційні центри.

За словами голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, це класична схема, якою користуються у відмиванні коштів, отриманих з держбюджету або від держпідприємств.

Нагадаємо, глава "Укрзалізниці" Максим Бланк 11 червня дав вказівку відмовитися від придбання електроенергії у фірм посередників, що переводили доходи в податкові ями, максимально збільшивши частку прямих закупівель на оптовому ринку. Також він доручив підготувати проведення нових тендерів, де оцінюватиметься податкова чистота постачальників.

"Так сталося, що протягом багатьох років незалежні постачальники не змінюються, усі вони афільовані між собою. Очевидна багаторічна змова з прибутковою частиною 400-500 млн. гривень на місяць. Податкова розкрила ці потоки і повідомила нас", - заявив Максим Бланк.

У 2012 році Генпрокуратура вже намагалася навести порядок у сфері закупівель електроенергії на залізницях. У слідчих "Укренерготранзит". Справа в тому, що, вигравши у 2009 році тендер на поставку електроенергії для залізниці, у 2010 і 2011 роках компанія і ПЗЗ пролонгували угоду без проведення тендерних процедур.

Як з'ясували правоохоронці, за три роки "Укренерготранзит" отримав понад 1,7 мільярдів гривень, з яких близько 100 мільйонів переказали на рахунки фірм, що займалися переведенням у готівку коштів підприємств. Прокуратура спробувала отримати у Печерському райсуді санкцію на позапланову перевірку ПЗЗ, але отримала відмову.

Як повідомляє видання, довгі роки начальником Головного управління електрифікації та електропостачання "Укрзалізниці" працював Валерій Людмирський. "Чи був високопоставлений співробітник держпідприємства обізнаний із тим, що постачальники систематично оббирають залізницю на сотні мільйонів гривень? Адже схема була класичною - як два на два зрозумілою пересічному податковому інспектору. Що вже говорити про начальника управління", - зазначають автори публікації.

В "Укрзалізниці" запевняють, що зі свого боку зроблять все, щоб розслідування довести до кінця, незважаючи на можливу протидію. "Ця схема - найбільша і найдовша, яка працювала на УЗ. Люди, пов'язані з нею, небезпечні і мають серйозний "дах"", - резюмував Максим Бланк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram