ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада ухвалила закон про посилення незалежності Нацбанку (оновлено)

Депутати погодилися провести реформу НБУ

Рада ухвалила закон про посилення незалежності Нацбанку (оновлено)
Фото: Макс Левин

Верховна Рада в четвер ухвалила в другому читанні і в цілому законопроекти №2742 про посилення незалежності Національного банку України і №2743 про внесення відповідних поправок до Бюджетного кодексу. За них проголосували 232 і 234 депутати відповідно.

Обидва закони узгоджено з Міжнародним валютним фондом, вони повинні зробити НБУ більш незалежним органом в ухваленні фінансових рішень.

Один із пунктів передбачає скасування необхідності повідомляти уряду прогноз курсу гривні.

Також запропоновано скасувати одноосібну відповідальність голови НБУ перед Верховною Радою і президентом, що означає перехід до колективної відповідальності НБУ за ухвалені рішення. При цьому правління Нацбанку скоротять із нинішніх восьми членів до шістьох - голови і п'ятьох заступників.

Важлива правка - посилення фінансової незалежності НБУ. Він переказуватиме до держбюджету частину свого прибутку тільки після формування резервів, які мають сягнути 10% його зобов'язань. Зараз НБУ переказує 50% свого прибутку до держбюджету, а решту - в резерви. "Останнім часом склалася негативна практика, коли з року в рік встановлюється обов'язок Нацбанку переказувати до держбюджету певну суму коштів, які ще не отримано, а тільки передбачено в кошторисі доходів і витрат", - наголошено в пояснювальній записці до законопроекту. Стаття 15 закону про бюджет на 2015 рік визначає, що Нацбанк має переказувати щонайпізніше 11 травня у бюджет щонайменше 60,5 млрд грн.

Ще одна суттєва зміна - це пріоритет цінової стабільності у країні над інтересами вкладників. За новими правилами, НБУ підтримуватиме банки, у тому числі рефінансуванням, тільки якщо це не спровокує інфляцію. Раніше акценти зміщувалися на вкладників, інтереси яких вважали важливішими, ніж інтереси інших громадян.

Нагадаємо, що Нацбанк України очолює Валерія Гонтарева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram