ГоловнаЕкономікаДержава

Міністр АПК поставив начальнику Держрибгоспу п'ять завдань

Павленко заявив про глибоку кризу у рибній галузі України

Міністр АПК поставив начальнику Держрибгоспу п'ять завдань
Фото: minagro.gov.ua

Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко поставив п'ять завдань з відродження рибної галузі перед головою Державного агентства рибного господарства Яремою Ковалівим.

"Рибна галузь переживає, напевно, свої найгірші часи. За попередні періоди швидше вводили антиреформи, ніж реальні зміни. Не секрет, що сьогодні це чи не найбільша тіньова сфера. Тому перше завдання, яке ставиться перед агентством, - це відкритість роботи та прозорість кадрової політики", - сказав глава аграрного відомства на спільному брифінгу.

Другим завданням для нового керівництва, зазначив міністр, є "створення умов, щоб у системі рибного господарства не було місця корупції, і це не просто боротьба з корупцією, а справжня зміна системи".

"Держрибагентство - вагомий інструмент у забезпеченні продовольчої безпеки країни. Отже, третім пріоритетом має стати збільшення власного виробництва аквакультури і зниження імпортозалежності", - зазначив Павленко.

Четвертим завданням він назвав дерегуляцію галузі та радикальне зменшення дозвільних процедур для створення основи під залучення в галузь інвестицій.

П'ятим завданням міністр назвав наближення галузі до європейських стандартів. "Час проводити реформи і впроваджувати європейські практики саме в питаннях контрольних, наглядових і квотних функцій, - підкреслив Павленко. - Для виконання цих завдань у нас є один рік. Довше чекати ніхто не буде. Зміни потрібні галузі негайно".

Зі свого боку Ковалів повідомив, що почав роботу на посаді з консультацій з громадськістю, галузевими асоціаціями, українськими та міжнародними установами. За результатами дискусії агентство вже працює над розробкою дорожніх карт і законодавчими ініціативами, в тому числі у сфері дерегуляції, врегулювання промислового та любительського лову.

"Потенціал галузі дуже високий. Україна - друга в Європі за площею водних поверхонь, водночас за обсягом рибної продукції, яку ми отримуємо з цих площ, посідаємо одне з останніх місць, - сказав Ковалів. - Реформування з використанням європейського досвіду дозволить збільшити вилов риби у 4-5 разів, це дасть можливість відмовитися від 80% імпорту".

Нагадаємо, у квітні Кабінет Міністрів призначив главою Держрибгоспу Ярему Коваліва, який останні п'ять років працював в Arricano Real Estate, власника великих ТРЦ у Києві та інших містах України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram