ГоловнаЕкономікаФінанси

Порошенко назвав "кредит Януковича" російським хабарем

Президент переклав на Мінфін відповідальність за рішення щодо "російських" євробондів

Порошенко назвав "кредит Януковича" російським хабарем

Президент Петро Порошенко назвав єврооблігації на 3 млрд доларів, продані у 2013 році Росії, хабарем режиму Віктора Януковича за зрив підписання Угоди про асоціацію.

Про це він заявив у понеділок в інтерв'ю Bloomberg TV.

"На мою особисту думку, це був хабар. Але я думаю, що Україна демонструватиме відповідальність у цьому питанні", - відповів він на запитання про те, чи повертатиме Україна Росії ці гроші. Порошенко зазначив, що питання держборгу знаходяться у віданні уряду та Міністерства фінансів і висловив свою підтримку міністру Наталії Яресько.

Водночас він підкреслив, що, оскільки ці 3 млрд доларів оформили як єврооблігації, то і ставлення до них має бути таким, як до інших єврооблігацій. Як відомо, Україна вимагає від кредиторів списати 40% від суми основного боргу за євробондами.

На питання, чи виплатить Україна 75 млн доларів процентних платежів за цими єврооблігаціями 20 червня, Порошенко відповідати відмовився, ще раз підкресливши, що рішення ухвалить Мінфін.

Президент також розповів, що питання цих трьох мільярдів жодного разу не порушувалося під час його зустрічей і переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним.

Нагадаємо, 29 листопада 2013 року відбувся саміт "Східного партнерства" у Вільнюсі, на якому планувалося підписання Угоди про асоціацію України та Європейського Союзу. Проте тодішній президент Віктор Янукович вирішив не підписувати цей договір.

Приблизно через тиждень після саміту Янукович зустрівся у Сочі з Путіним. Результатом цієї зустрічі стала обіцянка Путіна виділити Україні 15 млрд доларів під 5% річних. У зв'язку з Євромайданом Україна отримала лише 3 млрд доларів, термін їхнього погашення настає у грудні 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram