ГоловнаЕкономікаДержава

Демчишин назвав справедливу ціну на транзит російського газу

Росія замість належних 5 доларів платить тільки 2,8.

Демчишин назвав справедливу ціну на транзит російського газу
Фото: mpe.kmu.gov.ua

Міністр енергетики та вуглепрому Володимир Демчишин стверджує, що справедлива ціна транзиту російського газу через Україну - близько 5 доларів/тис. куб. м на 100 км.

"Сьогодні ставка транзиту - 2,80 долара/тис. куб. м на 100 км. Насправді ця ціна повинна бути в районі 5 доларів/тис. куб. м на 100 км, щоб компенсувати витрати на транспортування", - сказав він в ефірі "5 каналу" в суботу ввечері. Він повідомив, що під час тристоронніх газових переговорів за участю ЄС, крім умов постачання російського газу в Україну, також порушують питання зміни ставки транзиту газу в Європу через Україну.

НАК "Нафтогаз України" раніше повідомляв, що планує ввести в газовий контакт із "Газпромом" нову систему формування тарифу на транзит російського газу - RAB (в українському перекладі "стимулювальний тариф" або "регуляторна база активів"), яка дозволить підвищити оплату транзиту в 1,5 разу.

Окрім того, в Стокгольмський арбітраж подано позов з вимогою переглянути транзитний контракт із Росією. Він включає чотири вимоги: визнати, що права і обов'язки "Нафтогазу" за контрактом на транзит газу у 2009-2019 роках підлягають передачі "Укртрансгазу"; змінити контракт на транзит газу відповідно до енергетичного й антимонопольного законодавства України та Європейського Союзу; зобов'язати "Газпром" виплатити "Нафтогазу" 3,2 млрд доларів за ненадані для транзиту обсяги газу; визнати, що транзитний тариф слід переглянути.

Попередня сума вимог за цим позовом - 10 млрд доларів.

У відповідь із Росії почали лунати заяви, що після 2019 року, коли закінчиться чинний контракт, "Газпром" узагалі відмовиться від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram