ГоловнаЕкономікаДержава

Курченко маніпулює голосами в Раді, як маріонетками, - бізнесмен

Підприємець заявив, що компанії олігарха скористалися податковою амністією.

Курченко маніпулює голосами в Раді, як маріонетками, - бізнесмен
Фото: metalist.ua

В Україні досі активно діє лобі газового олігарха Сергія Курченка, який утік з України після зміни влади. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив власник компанії "Укройлпродукт" Сергій Тищенко.

"У грудні 2014 року було ухвалено закон №63-VIII про внесення змін до Податкового кодексу України, яким запроваджено так званий податковий компроміс. Закон набув чинності 17 січня 2015 року й діяв 90 днів, до 17 квітня 2015 року. Якщо дивитися на ситуацію загалом, здається, що під прикриттям гасла «Лояльність держави до платників податків» цей закон був написаний і підписаний спеціально під Курченка. Поясню. Згідно із цим законом, суть податкового компромісу полягає в тому, що платник податків самостійно, протягом 90 днів дії закону, може вказати на факти заниження ним своїх податкових зобов'язань із ПДВ або з прибутку за будь-який податковий період протягом 1095 днів до 1 квітня 2014 року, заплативши лише 5% від несплачених ним раніше податків, він може отримати повне звільнення від будь-якої відповідальності за ухилення і несплату цих податків, в т.ч. від кримінальної. Тобто фактично  заплати 5% від несплачених державі раніше податків, а решту 95% держава тобі прощає", - зазначив він.

1095 днів, або три роки, - це якраз термін активної діяльності компаній, підконтрольних Курченкові.

"За нашими оцінками, сума несплачених державі податків від діяльності компаній Курченка в той період становить близько 2-3 млрд доларів США (чому доларів, тому що всі ми розуміємо, що гроші виводили за кордон і осідали там на «надійних» рахунках У «надійній валюті»). Завдяки ухваленню закону про податковий компроміс Курченко фактично за 5% від вкрадених у бюджету України грошей «купив» собі й усім своїм ставленикам повну свободу та звільнення від будь-якої відповідальності - і фінансової, і кримінальної, за несплату податків від своєї діяльності", - наголосив Тищенко.

"Не варто забувати також, що курс долара під час діяльності компаній Курченка був 8. А на момент дії Закону про податковий компроміс - вже 24, тобто фактично, враховуючи, що сума податкових зобов'язань як обчислювалася, так і обчислюється в гривнях, в доларовому еквіваленті необхідно сплатити навіть не 5%, а лише 1,5%, щоб повністю легалізувати свої доходи і несплачені з них податки! Це податковий компроміс? Я думаю, що це податкова амністія для Курченка - за 20-30 млн доларів пробачити 2-3 млрд доларів. Ось так, навіть за нинішньої влади, ставленик минулого - Курченко маніпулює голосами в парламенті, як маріонетками, купуючи для себе будь індульгенції, лобіюючи свої інтереси, адже грошима для цього держава його забезпечила", - підкреслив бізнесмен.

За його словами, законом про податковий компроміс одразу ж скористалися всі без винятку нафтові компанії України. "Ви вдумайтеся, скільки держава втратила на цьому", - наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram