ГоловнаЕкономікаБізнес

Держава завершила процес націоналізації ЗАлКу

Контрольний пакет акцій алюмінієвого заводу відведено на рахунок ФДМ

Держава завершила процес націоналізації ЗАлКу
Фото: mix.zp.ua

У вівторок, 9 червня, держава завершила процес націоналізації Запорізького алюмінієвого комбінату, який відсудили у російського холдингу "РусАл" Олега Дерипаски. Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

Контрольний пакет, який складає 68,01% від загальної кількості акцій, відведено на рахунок Фонду державного майна України.

Це стало можливо після того, як 11 березня Верховний Суд підтвердив законність вимог про повернення державі акцій підприємства у зв'язку з невиконанням інвестором своїх зобов'язань.

У 2001 році Фонд держмайна продав ЗАлК компанії "АвтоВАЗ-Інвест", за умовами договору інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу у розмірі 75 млн доларів перед Укрексімбанком. Проте "АвтоВАЗ-Інвест", а також кіпрська Velbay Holdings, на яку пізніше переоформили акції, із заборгованістю так і не розібралися.

Судова тяганина за підприємство тривала кілька останніх років.

Кіпрська компанія Velbay Holdings Limited підконтрольна одному з найбільших світових виробників алюмінію - російської компанії "РусАл" Олегу Дерипасці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram