ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ виявила розтрату $10 млн на держпідприємстві СхідГЗК

Уранова копальня поставляла концентрат на АЕС за завищеною ціною

СБУ виявила розтрату $10 млн на держпідприємстві СхідГЗК
Фото: hvylya.org

Служба безпеки України заявила, що ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" у 2014 році поставляв урановий концентрат компанії "Енергоатом" (оператор українських АЕС) за завищеною ціною, що призвело до розтрати 10 млн доларів.

Силовики стверджують, що СхідГЗК мав постачати концентрат власного виробництва (комбінат видобуває руду і переробляє її в концентрат), але підприємство вирішило закупити її за кордоном у компанії, створеної спеціально для цієї мети посадовими особами ГЗК.

Ціна становила 90 доларів за кілограм, але в офіційній документації записано 138 доларів. Різниця в обсязі закупівлі 200 тонн становила майже 10 мільйонів доларів, які привласнили через рахунки підконтрольних фіктивних компаній.

Щоб "Енергоатом" погодився купувати концентрат по 138 доларів, представники комбінату залучили до цієї схеми не зазначених посадових осіб компанії. У вересні минулого року силовики проводили обшуки у тому числі в офісі президента "Енергоатома" Юрія Недашковського.

"Таким чином, через протиправні дії службовців державних підприємств України отримала у 2014 році штучно завищені тарифи на електроенергію для вітчизняних підприємств і населення", - заявили у прес-службі СБУ.

Кримінальне провадження розпочато за статтею 191 (розтрата) і 209 (відмивання грошей).

СхідГЗК - єдине в Україні підприємство з таким профілем. Комбінат має дві діючі шахти і центральний офіс у Жовтих Водах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram