ГоловнаЕкономікаФінанси

Яресько: у держави немає грошей на індексацію соцвиплат

Відомству зараз доведеться відшукати додаткове фінансування для незапланованих потреб Міноборони

Яресько: у держави немає грошей на індексацію соцвиплат
Фото: www.dyvys.in

В Україні індексацію пенсій і зарплат складно буде провести раніше початку 2016 року.

Про це повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, передає ZN.ua.

"Немає для цього коштів. Дуже хочу якомога швидше індексувати соціальні виплати, ми розуміємо важливість підтримки громадян. Але реального профіциту бюджету немає. Якщо я побачу якісь збільшення надходжень від детінізації, знищення "податкових ям", контрабанди або будь-яких інших на сьогоднішній день не передбачених джерел, готова переглядати соцвиплати"- сказала Яресько.

Міністр пояснює, що її відомству зараз доведеться шукати додаткове фінансування для Міноборони. Ще ряд законів - про судоустрій та про державну службу - також потребують незапланованих витрат. Крім того, збільшення імпортного ПДВ через девальвацію також вимагає збільшення обсягів його відшкодування, на що в Мінфіні теж не розраховували.

"Поки ми не вирішимо ці питання і не знайдемо додаткові джерела надходжень, доти будемо не готові проводити індексацію раніше, ніж це передбачено (у грудні). Коштів у держави немає" - підкреслила міністр.

Нагадаємо, Кабмін розглядає можливість поетапного проведення пенсійної реформи, яка передбачає єдині принципи нарахування пенсій за солідарною системою, а також введення практики функціонування недержавних пенсійних фондів, робота яких буде жорстко контролюватися незалежними органами влади.

Президент України Петро Порошенко пропонує уряду прискорити індексацію зарплат і пенсій, проте зробити це так, щоб не спровокувати гіперінфляцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram