ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ закрив банк "Національний кредит"

Андрій Оністрат побачив у діях регулятора переслідування

НБУ закрив банк "Національний кредит"

Національний банк України відніс банк "Національний кредит" до категорії неплатоспроможних.

Як нагадує прес-служба регулятора, банк віднесли до категорії проблемних, оскільки він системно порушував законодавство з протидії відмиванню злочинних доходів і якість активів банку погіршувалася.

Однак, як зазначає НБУ, план фінансового оздоровлення банку не виконувався, його фінансовий стан погіршився, а власник банку не вжив своєчасних заходів для достатньої фінансової підтримки "Національного кредиту".

Раніше в п'ятницю найбільший акціонер банку Андрій Оністрат повідомив журналістам, що в останні дні "Національний кредит" втратив платоспроможність і в ньому може бути запроваджено тимчасову адміністрацію.

За його словами, втрата платоспроможності банку була обумовлена тим, що регулятор з 30 квітня відніс банк до категорії проблемних і ввів для банку цілу низку обмежень.

"Ввели санкції - значно обмежили операції. Судіть самі: рахунки фізичних осіб відкривати не можна, депозити залучати не можна, овердрафти за картками обрізати, кредитні лінії зупинити. Тільки видавати гроші - більше нічого не можна", - передає слова Оністрата "Інтерфакс-Україна".

Банкір вважає, що однією з непрямих причин, які призвели до жорсткої позиції регулятора щодо банку, є корпоративний конфлікт навколо бізнес-центру в Києві на Дніпровському узвозі, 1.

"У мене таке відчуття складається, що рішення щодо мене прийнято давним-давно... Причина - це моя віртуальна участь у корпоративному спорі навколо будівлі, в якій знаходиться представництво Світового банку. Я колись став нематеріальним учасником цього конфлікту, тому що я допомагав своєму другу, який побудував цей будинок. У результаті я від цього постраждав, в результаті я втрачаю бізнес", - заявив Оністрат.

За словами Оністрата, з 2009 року він вклав у розвиток банку майже $15 млн. Нині на депозитних рахунках Оністрата та його батьків у банку "Національний кредит" близько $1 млн.

Згідно з даними Нацбанку, до 1 квітня 2015 року за розміром активів банк "Національний кредит" займав 47 місце (2,853 млрд грн) серед 133 українських банків.

"Національний кредит" став уже 17-м неплатоспроможним банком від початку року і 50-м від початку 2014-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram