ГоловнаЕкономікаДержава

Україна відкликає з СОТ скаргу на Австралію

Мінекономіки відмовилося від сигаретного позову

Україна відкликає з СОТ скаргу на Австралію
Фото: www.copdcoalition.eu

Міністерство економіки вирішило припинити торговий спір з Австралією з приводу сигаретних упаковок, який вівся у СОТ з 2012 року. Про це заявив міністр Айварас Абромавічус.

"У цього спору відсутня економічна логіка. Він має негативні наслідки для нашої країни у світі. Ми не можемо дозволити собі сумнівні розгляди з найбільшою торговою організацією у світі", - заявив він. Абромавічус підкреслив, що з України до Австралії сигарети не експортуються.

У березні 2012 року Україна попросила в рамках СОТ консультації з Австралією, потім це зробили Гондурас, Домініканська Республіка та Індонезія, а у травні 2014-го створили групу експертів СОТ для продовження розгляду спору. У 2012 році Австралія була єдиною країною, яка ухвалила закон про уніфіковане пакування сигарет, у березні цього року це зробили Ірландія і Великобританія.

Нагадаємо, що скаргу України обґрунтовували тим, що антитютюнові заходи Австралії нібито порушили угоду СОТ "Про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності".

З 2012 року усі сигарети в Австралії почали продавати в однакових пачках темно-коричневого кольору. Назви виробників і марка сигарет мали писатися стандартними літерами білого кольору. При цьому написи, що попереджають про небезпеку куріння для здоров'я, а також фотографії, що ілюструють поширені хвороби курців, займають 75% лицьового боку пачки і 90% заднього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram