ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко закликав Раду схвалити масову приватизацію

Україна заборонить росіянам купувати держпідприємства.

Порошенко закликав Раду схвалити масову приватизацію
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду схвалити масову приватизацію державних підприємств.

"Я, безумовно, за ретельний контроль парламенту над приватизацією... і за те, щоб саме ви, шановні народні депутати, встановили правила її проведення, та перелік об'єктів для реалізації буде встановлений вами за поданням уряду. У нас залишилося близько 1800 підприємств. Життєво необхідними для держави є не більш ніж 200. Звичайно, ми не будемо продавати Укрзалізницю або оборонні підприємства, але хто мені може пояснити, навіщо державі 14 кінних заводів?" - заявив він.

Президент наголосив, що більшість цих держпідприємств за своїм обладнанням і технологіями залишаються на рівні 30-х років минулого століття, і вони не виживуть, якщо не отримають інвестицій. "Велика частина підприємств, внесених до списку заборонених до приватизації, за два десятки років не отримала і копійки в основний капітал", - підкреслив він.

При цьому Порошенко додав, що Україна заборонить брати участь у приватизації російському бізнесу. "Російські компанії давайте всі разом попросимо не турбувати", - додав президент.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів затвердив перелік об'єктів, які підлягають приватизації 2015 року, серед них "Сумихімпром", Одеський припортовий завод і енергогенеруюча компанія "Центренерго". При цьому в планах уряду - продати майже всі державні підприємства, залишивши тільки стратегічні й ефективні компанії. Верховна Рада поки що всіляко противиться цьому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram