ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд підтвердив неправомірність блокування рахунків "Нафтогазвидобування"

Винесено друге рішення за останній місяць.

Суд підтвердив неправомірність блокування рахунків "Нафтогазвидобування"
Фото: goodvin.info

Апеляційний суд Києва зняв арешти з рахунків і майна ПрАТ "Нафтогазвидобування", а також скасував заборону на реалізацію природного газу і газового конденсату, повідомила прес-служба компанії.

"Це вже друге рішення за останній місяць, яке підтверджує неправомірність застосування цих заходів до найбільшої приватної газодобувної компанії України", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі зазначають, що законну господарську діяльність "Нафтогазвидобування" блокує Печерський районний суд Києва за клопотаннями Генеральної прокуратури України від початку квітня 2015 року. При цьому як підставу для застосування забезпечувальних заходів використовують кримінальну справу, розслідувану протягом трьох років, що ніяк не пов'язана з господарською діяльністю компанії.

Усі рішення Печерського районного суду Києва про арешт рахунків і майна, а також заборону на реалізацію видобутого газу і конденсату скасував як незаконні Апеляційний суд Києва.

"Ми знову довели свою правоту. Апеляційний суд ще раз установив, що рішення Печерського районного суду Києва виносяться з порушеннями норм матеріального і процесуального права. Між кримінальним провадженням трирічної давності і роботою компанії немає жодного взаємозв'язку. Відповідно, підстави для накладення арештів чи заборон відсутні", - наведено в повідомленні слова генерального директора "Нафтогазвидобування" Ігоря Щурова.

У прес-службі зазначають, що рішення Апеляційного суду є остаточним і обов'язковим для виконання на всій території України, проте Генеральна прокуратура вкотре намагається заблокувати законну господарську діяльність "Нафтогазвидобування". Наприклад, 28 травня представники Генпрокуратури, не дочекавшись завершення розгляду апеляційної скарги компанії, вкотре звернулися до Печерського райсуду Києва з аналогічним клопотанням про накладення арештів, визнаних раніше незаконними. Клопотання розглянуть 29 травня.

"Нафтогазвидобування" вважає, що в діях посадових осіб Генеральної прокуратури є ознаки умисного перешкоджання законній господарській діяльності компанії", - йдеться в повідомленні.

Відтак "Нафтогазвидобування" скерувало звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, керівництва Генеральної прокуратури України, в посольства країн-партнерів України, а також бізнес-омбудсмену з проханням посприяти в рамках законодавства у припиненні тиску на компанію.

У разі продовження блокування роботи "Нафтогазвидобування" буде змушене повністю зупинити видобуток газу.

"У результаті Україна тільки 2015 року може недоотримати до 1 млрд куб. м палива, яке буде змушена імпортувати з-за кордону, зокрема з Росії. Втрата податків бюджетами різних рівнів може сягнути 2,2 млрд грн, під загрозою втрати робочих місць понад 1000 осіб", - зазначають у прес-службі.

"Нафтогазвидобування" також готує звернення в міжнародні судові інстанції для захисту своїх прав та інтересів.

ПрАТ "Нафтогазвидобування" - найбільша приватна газовидобувна компанія в Україні. Основний акціонер - енергетичний холдинг ДТЕК. Компанія розробляє ліцензійні ділянки на двох родовищах у Полтавській області - Семиренківському і Мачуському. Доведені запаси природного газу становлять 20 млрд куб. м, газового конденсату - 2 млн тонн.

"Нафтогазвидобування" станом на 2015 рік експлуатує 15 свердловин. Видобутий газ доводять до товарної кондиції на трьох установках комплексної підготовки газу - "Олефірівка", "Семиренки" і "Мачухи".

Обсяг видобутку природного газу за підсумками 2014 року становив 752 млн куб. м, газового конденсату - 29 тис. тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram