ГоловнаЕкономікаДержава

У Мінфіні розраховують почати прямі переговори з кредиторами цими днями

Яресько розповіла, коли Україна отримає другий транш МВФ

У Мінфіні розраховують почати прямі переговори з кредиторами цими днями
Фото: Макс Требухов

Переговори з кредиторами України найближчим часом можуть перейти від етапу консультацій між найнятими обома сторонами радниками до етапу прямих зустрічей.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько, інформує "Інтерфакс-Україна".

"Я сподіваюся, що цими днями і уряд матиме зустріч конкретно не з радником, як це щодня відбувається, а між боржником і кредитором", - сказала глава Мінфіну.

Яресько також позитивно оцінила перебіг переговорів останнім часом і повідомила, що кредитори розкрили склад свого комітету.

Коментуючи переговори з місією Міжнародного валютного фонду, яка працює у Києві з 12 травня, міністр повідомила, що завершення її роботи очікується днями. Яресько підкреслила, що до призначення дати ради директорів з питання про можливість виділення другого траншу за програмою EFF Україна мусить увхалити ще кілька заходів, зокрема, провести наступного тижня кілька законів через Верховну Раду.

Нагадаємо, після затвердження МВФ нової 4-річної програми розширеного фінансування для України на $17,5 млрд Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу приблизно на $23 млрд, щоб заощадити виплати в період дії програми на $15,3 млрд. Уряд включив у реструктуризацію єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку (Київ), "Укрзалізниці". На посаду фінансового радника Україна найняла консалтингову компанію Lazard Freres SAS, юридичного - White&Case, комітет кредиторів, що складається з п'ятьох найбільших власників українського боргу, - Blackstone і Weil Gotshal.

Найбільші власники українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Крім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Комітет кредиторів 18 травня повідомив, що складається з фондів, якими керує або які представляє BTG Pactual Europe LLP, Franklin Advisers Inc., TCW Investment Management Company і T. Rowe Price Associates, Inc., і постійно контактує з іншими власниками українських єврооблігацій, а всі разом вони володіють понад $10 млрд українського боргу. Кредитори знову наполягали на відмові у списанні боргу.

Після цього уряд України у свою чергу провів через парламент закон і отримав право припиняти виплати за боргами, включеними в периметр реструктуризації. Однак цей закон президент наразі не підписав, він ще не набув чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram