ГоловнаЕкономікаБізнес

Слов'янська і Зміївська ТЕС зупинилися (оновлено)

У "Донбасенерго" закінчилися гроші.

Слов'янська і Зміївська ТЕС зупинилися (оновлено)
Славянская ТЭС, входящая в состав Донбассэнерго
Фото: nik.dn.ua

Компанія "Донбасенерго" з 25 травня зупинила Слов'янську ТЕС (селище Миколаївка поруч зі Слов'янськом) через відсутність грошей. Енергокомпанія звинувачує в цьому Нацкомісію з енергетики та комунальних послуг.

"Через низку неправомірних постанов НКРЕКУ (починаючи з лютого цього року) у ПАТ «Донбасенерго» склалася критична фінансова ситуація. ПАТ «Донбасенерго» нарощує боргові зобов'язання перед державою та постачальниками, тоді як рішення судів про неправомірність постанов НКРЕКУ не виконуються", - повідомила прес-служба компанії.

За даними "Донбасенерго", ДП "Енергоринок" заборгувало 1,5 млрд гривень.

18 лютого прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заборонив оплачувати електроенергію тих станцій, які виробляють її для ДНР і ЛНР. Рішення про припинення розрахунків було прийнято на засіданні РНБО наприкінці січня. У список потрапила одна зі станцій "Донбасенерго" - Старобешівська, яку потім конфіскували терористи ДНР. Слов'янська ТЕС після руйнувань, спричинених бойовими діями, працює не на повну потужність і досі трималася на грошах, які заробляла Старобешівська станція.

Оновлення. Як стало відомо, зупинилася також Зміївська теплоелектростанція у Харківській області. Якщо до 23 травня на Зміївській ТЕС працював блок №6, то від сьогодні всі блоки станції не працюють, пише "Інтерфакс-Україна". Місцеве видання SQ з посиланням на компанію "Центренерго" пише, що працювати одним енергоблоком для станції невигідно, тому ухвалили рішення накопичувати вугілля, щоб вистачило на роботу 2-3 енергоблоками. "Зараз мають підійти потяги зі 130 вагонів з вугіллям", - повідомили в "Центренерго".

Усю електроенергію, яку виробляють в Україні, спочатку викуповує ДП "Енергоринок", яке потім продає її енергопостачальним компаніям (обленерго).

Слов'янська ТЕС розташована на правому березі річки Сіверський Донець. Вона працює з 1954 року. Встановлена потужність станції - 800 МВт. Станція зупинила роботу в липні у зв'язку з пошкодженнями, отриманими через пожежу і обстріли. Наприкінці березня там запустили один з блоків.

Зміївська ТЕС потужністю 2200 МВт. На роботу одним енергоблоком Зміївська ТЕС перейшла на початку грудня 2014 року через дефіцит вугілля. На початку 2015 року запустили ще один енергоблок, і теплоелектростанція працювала двома енергоблоками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram