ГоловнаЕкономікаБізнес

Дії Фіскальної служби залишать без роботи понад мільйон осіб, - нардепи від Маріуполя

Матвієнков і Білий заявили про проблеми з "обороткою" у металургів

Дії Фіскальної служби залишать без роботи понад мільйон осіб, - нардепи від Маріуполя

Кілька народних депутатів звернулися до керівництва України, профільних міністерств і відомств з вимогою якнайшвидшої нормалізації процесу відшкодування ПДВ за поставлену на експорт продукцію для великих експортерів, зокрема підприємств гірничо-металургійного комплексу, щоб уникнути розбалансування економіки металургійних комбінатів і країни в цілому.

Як повідомив агентство "Інтерфакс-Україна" народний депутат, член комітету з питань економічної політики Сергій Матвієнков, разом із низкою депутатів фракції "Опозиційний блок" він направив листа прем'єр-міністру Арсенієві Яценюку з проханням розібратися в ситуації, скасувати рішення про припинення автоматичного відшкодування ПДВ підприємствам і нормалізувати ситуацію.

"Вчора підготували лист на прем'єра, зараз звернувся з питанням до Зубка, оскільки міністра фінансів тут немає, щоб відшкодовувати ПДВ метпідприємствам, інакше вимиваються їхні обігові кошти. Він погодився, що потрібно подивитися, як не вимити "оборотку" у металургів", - сказав Матвієнков.

При цьому він підкреслив, що однією з основних проблем ГМК на сьогодні є невідшкодування ПДВ: до 1 квітня загальна заборгованість на метпідприємствах сягнула 5,6 млрд грн. "Але насторожує навіть не величина заборгованості, а тенденція до скорочення відшкодування. Так, від початку року щомісячне відшкодування ПДВ становило щонайбільше 47%, а у квітні ця цифра впала до 28%. Крім того, працювала система автоматичного відшкодування ПДВ, але з 15 квітня почали її призупиняти, зокрема, для ММК ім. Ілліча", - констатував Матвієнков.

Водночас, за його словами, крім невідшкодування ПДВ, ситуація в ГМК погіршується через падіння цін на світових ринках, куди постачається до 90% продукції через нерозвиненість внутрішнього ринку: останнім часом ціни на металопродукцію впали на 38-40 %. При цьому галузь забезпечує надходження 25% валюти в країну, в ній зайнято 350 тис. осіб і забезпечено роботою 1 млн осіб суміжних підприємств.

"Вимиють зараз всю "оборотку" - і підприємства зупиняться. Тобто, ми починаємо руйнувати становий хребет економіки, тоді як малий і середній бізнес не працюють", - підкреслив парламентар.

У свою чергу нардеп Олексій Білий повідомив агентство про намір депутатів звернутися до президента України, міністра фінансів, голови Державної фіскальної служби (ДФС) і в інші інстанції. "Плануємо сьогодні їх направити. Цю проблему необхідно терміново вирішувати: питання відшкодування ПДВ, обігових коштів критично важливі для метпідприємств, особливо для тих, що працють у прифронтовому Маріуполі. Затримка з виплатою ПДВ може призвести до того, що завтра не зможуть виплатити зарплату", - сказав депутат.

Як повідомлялося з посиланням на гендиректора ММК ім. Ілліча Юрія Зінченка, з 15 травня підприємству перестали автоматично відшкодовувати ПДВ за поставлену на експорт продукцію. За інформацією Федерації металургів України, аналогічні обмеження можуть торкнутися низки підприємств у Донецькій, Дніпропетровській та Полтавській областях.

У свою чергу глава представництва ЄС у Україні Ян Томбінський під час відвідування делегацією європейських дипломатів ММК ім. Ілліча констатував, що питання відшкодування ПДВ є найбільшою проблемою для українських експортерів і європейських компаній, що працюють в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram