ГоловнаЕкономікаФінанси

У Ризі підписано угоду про виділення Україні 1,8 млрд євро (оновлено)

Стартувала третя програма макрофінансової допомоги

На саміті "Східного партнерства" в Ризі в п'ятницю підписали меморандум про виділення Україні 1,8 млрд євро макрофінансової допомоги.

Підписи під документом поставили віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, міністр фінансів України Наталія Яресько та голова Національного банку Валерія Гонтарева.

Допомогу нададуть Україні трьома траншами по 600 млн євро кожен, перші два з них можуть надійти до кінця 2015 року.

Оновлення. Як повідомила прес-служба Нацбанку, перший транш Україна може отримати в другій половині червня після ратифікації Верховною Радою України договірних документів і затвердження Радою директорів МВФ результатів першого перегляду програми розширеного фінансування EFF.

"Для України підтримка з боку ЄС завжди була і залишається надзвичайно важливою. Кошти, отримані в рамках цієї програми, є частиною розширеного пакета фінансової підтримки, що надається Україні міжнародними фінансовими інститутами і двосторонніми донорами, і, безумовно, вони стануть істотним внеском у зміцнення зовнішньої позиції України, збалансування бюджету і впровадження економічних реформ. Водночас це потужний сигнал довіри до України як до інституціонального позичальника і претендента на подальшу інтеграцію з ЄС", - заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Це вже третя програма макрофінансової допомоги Україні з боку Євросоюзу. У рамках перших двох програм протягом 2014 року Єврокомісія виділила Україні 1,61 млрд євро.

Нагадаємо, що 18 травня відбулася офіційна церемонія підписання угоди про надання кредитних гарантій між урядами України та США.

Євросоюз і США виділяють гроші Україні на тлі складних переговорів уряду України з приватними кредиторами про реструктуризацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram