ГоловнаЕкономікаФінанси

Путін доручив дізнатися, чи поверне Україна "кредит Януковича"

Президент Росії назвав дивним рішення Верховної Ради про держборг.

Путін доручив дізнатися, чи поверне Україна "кредит Януковича"
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін доручив міністру фінансів розпочати консультації з Україною з приводу того, чи буде вона повертати 3 млрд доларів, позичені за Віктора Януковича.

Про це він сказав на нараді з членами уряду у зв'язку з рішенням Верховної Ради надати право Кабміну вводити мораторій на виплати за окремими борговими інструментами.

"Ми чуємо різну інформацію з України з приводу повернення чи небажання повертати гроші, отриману з різних каналів, у тому числі і від приватних кредиторів. Наші банки, як відомо, в обсязі 24-25 мільярдів мають кредитний портфель на Україну. Хотілося б зрозуміти, чи про це йдеться. Ми чуємо також заяви про те, що розглядається можливість не платити кредити, отримані колишнім керівництвом країни. Я попросив би міністра фінансів провести відповідні консультації. Наприкінці 2013 року ми фактично видали кредит - ну, розмістили частину наших резервів із ФНБ - на 3 млрд доларів на українські державні облігації. Ми маємо право вже давно пред'явити ці кошти до дострокового погашення за умовами нашої угоди. Хотілося б зрозуміти, що наші партнери збираються робити", - цитує Путіна прес-служба Кремля.

"Взагалі, ця заява якась дивна", - додав Путін.

Нагадаємо, що наприкінці 2013 року Україна випустила єврооблігацій на 3 млрд доларів, які викупила Росія. Ці гроші мали стати першим траншем допомоги з боку Росії, про яку домовився колишній президент Віктор Янукович у грудні 2013 року.

Папери випустили під 5% річних на два роки. Термін їхнього погашення спливає наприкінці 2015-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram