ГоловнаЕкономікаФінанси

США: у ситуації з держборгом України потрібно йти на жертви

Водночас потрібно враховувати і власні інтереси, додали в Мінфіні США

США: у ситуації з держборгом України потрібно йти на жертви
Фото: EPA/UPG

Власникам державного боргу України необхідно буде піти на жертви в дискусії з Кабінетом Міністрів про реструктуризацію боргу.

Про це заявив у вівторок, 19 травня, міністр фінансів США Джейкоб Лью, передає Reuters.

Україна веде переговори про реструктуризацію суверенного і гарантованого державою боргу, щоб закрити 15 млрд доларів дефіциту бюджету.

Проте переговори зайшли в глухий кут минулого тижня після того, як власники облігацій знову відкинули будь-яку можливість списання основного боргу, а Київ заявив, що цій позиції не вистачає "доброї волі".

"Думаю, що в цій ситуації повинна поєднуватися як готовність піти на жертви, так і власні інтереси", - сказав під час конференції Джейкоб Лью.

19 травня Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект, який надає Кабміну право вводити мораторій на виплати за своїми зовнішніми боргами, а місцевим радам - за внутрішніми.

Нагадаємо, 4-річна програма Міжнародного валютного фонду для України передбачає, що країна має домовитися зі своїми приватними кредиторами про зниження податкового навантаження на 15,3 мільярда доларів. У цю суму входить як відстрочка за платежами, так і списання частини боргів.

Однак двомісячні переговори з кредиторами поки що не дали результатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram